Медицината е изкуството да се подражава на лечебното въздействие на природата.
- Хипократ

Лечение на Диабет с канабис:

Захарният диабет (diabetes mellitus; от гръцкиδιαβαίνω, „преминавам“), често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдоватанервната и други системи.[2][3]

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:[3][4]

Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 - до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано. При диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на пакреас, но с ограничен успех.

Оставен без медицинско третиране, диабетът може да причини множество акутни усложнения, като хипогликемиядиабетна кетоацидоза или хиперосмоларна кома. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдовите болести, бъбречната недостатъчностдиабетната ретинопатия.

Към 2000 година най-малко 171 милиона души по света (2,8% от цялото население) страдат от захарен диабет.[5] Най-широко разпространен е диабетът тип 2 - например в Съединените щати тази форма включва 90-95% от случаите на захарен диабет.[6]

 

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Тип 1[редактиране | редактиране на кода]

Диабетът тип 1 се характеризира със загубата на произвеждащите инсулин бета-клетки в лангерхансовите острови на панкреаса, което води до намаляване на отделяното количество инсулин. Той се разделя на два вида - имунно медииран и идиопатичен. Повечето случаи на диабет тип 1 са с имунно медииран характер, като загубата на бета-клетките се дължи на автоимунна атака от T-лимфоцити.[2] Макар че има данни за известна генетична предразположеност, развитието на болестта се предизвиква от външен дразнител.

Не са известни профилактични мерки срещу диабет тип 1, който причинява около 10% от случаите на захарен диабет в Северна Америка и Европа. Повечето заболели са в добро здраве и със здравословно тегло при появата на болестта. Чувствителността към инсулина обикновено е нормална, особено в ранните фази на заболяването. Диабетът тип 1 може да засегне деца и възрастни, но в миналото е наричан детски диабет, тъй като обхваща повечето случаи на захарен диабет в ранна възраст.

Тип 2[редактиране | редактиране на кода]

Диабетът тип 2 се характеризира с инсулинова резистентност, понякога съчетана с понижено отделяне на инсулин от панкреаса. Предполага се, че неправилното реагиране на тъканите на инсулина е свързано с функционирането на инсулиновите рецептори, но конкретната причина за него е неизвестна. Основните рискови фактори за заболяването са начинът на живот и в някаква степен генетичната предразположеност.[11] Повечето пациенти са с наднормено тегло.

Основната част от случаите на диабет са от тип 2, който най-често се среща при хора над 30-годишна възраст, но е възможно да се установи и при тийнейджъри и дори в ранна детска възраст. В ранните етапи на болестта тя се изразява най-вече в намалена чувствителност към инсулина. На тази фаза хипергликемията може да се предотврати с различни мерки, включително с медикаменти, които подобряват инсулиновата чувствителност или намаляват отделянето на глюкоза от черния дроб. Панкреасът реагира на повишеното ниво на кръвна захар, като отделя повече инсулин, но дори повишените количества не са достатъчни, за да се преодолее инсулиновата резистентност, и с времето жлезата губи способността си да произвежда дори нормалното количество.

Преддиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но не достатъчно, за да бъде пациентът диагностициран като болен от диабет тип 2. Много болни от диабет тип 2 преди това са прекарали години в състояние на преддиабет.[12]

Гестационен диабет[редактиране | редактиране на кода]

Гестационният диабет в някои отношения наподобява диабета тип 2, включвайки съчетание от относително неадекватна секреция и чувствителност към инсулина. Наблюдава се при 2-5% от всички бременности и обикновено изчезва след раждането, макар че 20-50% от засегнатите жени по-късно развиват диабет тип 2. Гестационният диабет подлежи на контрол, но изисква медицинско наблюдение в хода на бременността.

Макар че сам по себе си е преходен, без третиране гестационният диабет може да увреди здравето на плода или на майката. Сред рисковете за плода са повишено тегло при раждане, вродени аномалии на сърдечната и централната нервна система и скелетно-мускулни малформации. В тежки случаи може да се стигне до смърт на плода, най-вече в резултат на влошена плацентна перфузия.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Симптомите на диабета обикновено се появяват едва когато нивата на кръвната захар станат извънредно високи или започнат проявите на усложнения.

Трите класически симптома на диабета са:[13]

 • Засилено уриниране (полиурия) – при надхвърляне на бъбречния праг за глюкоза (около 10 mmol/l), кръвната захар започва да се отделя с урината, увличайки със себе си значително количество вода и предизвиквайки по-често и обилно уриниране.
 • Повишена жажда (полидипсия) – за да компенсира повишеното отделяне на вода с урината, организмът извлича вътреклетъчна вода в кръвта, предизвиква обезводняване ицентралната нервна система реагира с усещане за жажда.
 • Повишен апетит (полифагия) — този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където високото ниво на инсулин стимулира чувството на глад; от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, поради намалената инсулинова чувствителност, кара организма да набави повече калории и повече храна.

Сред по-рядко срещаните симптоми са:

 • Замъглено зрение — среща се често при повишена концентрация на кръвната захар; в очната леща глюкозата се превръща в сорбитол, който задържа много вода, в резултат на което се получава периодична промяна в обема и формата на очната леща.
 • Чести инфекции — потиснатият общ имунитет, лошият кръвоток в тъканите и високата концентрация на глюкоза (добра хранителна среда за много бактерии) допринасят за честата изява на някои инфекции, които са характерни за захарния диабет — гъбични инфекции на гениталиите, кожни инфекции (циреи, "гнойни пъпки"), инфекции на пикочните пътища и други.
 • Трудно зарастващи рани — високите стойности на кръвната захар възпрепятстват нормалното функциониране на левкоцитите, които са основен елемент в почистването на мъртви тъкани в тялото, зарастване на рани и борба с причинителите на инфекции; освен това за по-продължителен период от време захарният диабет води до склерозиране и задебеляване на най-малките и големите кръвоносни съдове и това причинява влошен кръвоток, лошо хранене на тъканите (включително достъп на кислород и защитни елементи на кръвта) и оттам по-бавно и трудно зарастване на рани и по-често възникващи инфекции.
 • Хиперосмоларен некетонен синдром и хиперосмоларна кома — това състояние се получава вследствие на високата концентрация на глюкоза и силното обезводняване на клетките, а симптомите му много приличат на тези на кетоацидозата; по-често срещано е при диабет тип 2.

Сравнително редки симптоми, по-често срещани при диабет тип 1, са:

 • Умора — при захарния диабет клетките на тялото са неспособни да усвоят от кръвта достатъчно глюкоза, което се проявява като усещане за умора.
 • Загуба на тегло – въпреки нормалния или дори по-високия прием на храна, болните от диабет отслабват, поради непълното усвояване на глюкозата и обезводняването.
 • Кетоацидоза — неспособността за усвояване на глюкозата кара клетките да търсят други източници на енергия и да разграждат други вещества; в резултат на това могат да се получат тъй наречените "кетотела"; те увеличават киселинността на кръвта, което има сериозни последствия за работата на всички клетки и най-вече тези на нервната система.
 • Променено умствено-психично състояние — често се наблюдава напрегнатост, необяснима раздразнителност, силна летаргия или объркване, болният изглежда неадекватен, симптомите могат да наподобяват тези на мозъчен инсулт; тези оплаквания могат да са вследствие само на високата концентрация на кръвна захар (хипергликемия), могат да бъдат симптоми на някои от най-сериозните остро настъпващи усложнения на диабета като кетоацидоза (и последваща диабетна кома) или хиперосмоларен хипергликемичен синдром и кома, както и на много ниска концентрация на кръвна захар (хипогликемия).

Причини[редактиране | редактиране на кода]

 

Причините за двата основни типа диабет са различни. Диабет тип 2 се дължи главно на начина на живот, както и на известна генетична предразположеност.[11] Диабет тип 1 е преди всичко наследствен, но се активира от инфекции, според някои данни – с вируса Coxsackie B4. Индивидуалната податливост към някои от тези инфекции се дължи на определени генотипи на човешкия левкоцитен антиген (HLA).

Канабисът предпазва от диабет

Канабисът предпазва от диабет

 11 Юни, 2013      6363
Пушенето на канабис може да предотврати развитието на диабет, едно от най-бързо нарастващите хронични заболявания в света. За целта трябва да се използва активната съставка на растението тетрахидроканабинол (THC), като бъдат изолирани упойващите му ефекти. Според изс ....
Канабис, диабет и проблеми с теглото

Канабис, диабет и проблеми с теглото

 16 октомври, 2013      17774
Проучване, публикувано в американския Журнал по медицина открива, че има връзка между употребата на канабис и липсата на диабет. Също така се оказва, че хората употребяващи билката имат по-малка от средната талия. Проучването разглежда данните на над 4 600 човека, участва ....
Лечение на диабет с канабис - да погледнем в бъдещето

Лечение на диабет с канабис - да погледнем в бъдещето

 23 януари, 2017      4235
Учени от Оксфордския Медико-биологичен изследователски център откриха, че екстракт от марихуана може да регулира нивото на глюкоза в кръвта. Изследователите докладват, че новият метод на лечение има потенциал да стане ново мощно оръжие в борбата с диабет тип II. Екстракт ....
Канабисът и диабета

Канабисът и диабета

 06 февруари, 2018      3194
Канабисът има уникалните съставки наречени канабиноиди. От тях,  главната психоактивна (действаща на мозъчните функции) съставка е тетрахидроканабинолът (ТХК). Растението съдържа високи количества ТХК, също както и други психоактивни съставки, които допринасят за ....


Резултати за лечение на Диабет с канабис:

История на Канабиса

История на Канабиса

 22 май, 2013      8363
Растението канабис се е използвало през вековете като успокояващо лекарство в медицината и фибри /лико за въжета/ в селското стопанство. Най-ранното познато описание на растението се появява в древните писания и фолклорът на Индия и Китай. Историците смятат, че отнача ....
Редовното пушене на марихуана контролира кръвната захар

Редовното пушене на марихуана контролира кръвната захар

 22 май, 2013      8662
В много страни пушенето на марихуана е забранено, но това не спира нейното разпространение и превръщането ѝ в масово явление. Изглежда строгите мерки срещу пушенето на марихуана не са нужни, тъй като скорошно изследване доказа две нови ползи за здравето. Отдавна се знае, ....
Медицинската Марихуана е Безопасна за Децата

Медицинската Марихуана е Безопасна за Децата

 03 юли, 2013      5954
Куража и силата на духа на родителите, които са избрали съставени от канабис вещества за лечението на живото-застрашаващите болести на техните деца, е карал хората да повдигат вежди. Някои живеят в ужас, че тяхното правителство ще им отнеме децата, тъй като медицинската м ....
Газирани Напитки срещу Коноп

Газирани Напитки срещу Коноп

 12 юли, 2013      16596
Има една диаграма, която се носи из интернет напоследък. Тя сравнява различните ефекти на Кока-Кола и канабис върху здравето. Смисълът и не е да пропагандира канабиса, а по-скоро да покаже общественото лицемерие и сериозните опасности свързани с храните, които употребява ....
Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение

Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение

 18 юли, 2013      19721
Когато говорим за медицинските ползи от канабиса, тези които отвхърлят неговата употреба ще останат изненадани. Но фактите говорят, че това уникално растение има безброй много потенциални употреби специално в здравеопазването и болко успокояването. Ново изследване отн ....
Конопът може да поправя ДНК

Конопът може да поправя ДНК

 19 юли, 2013      25376
Знаете ли, че ДНК-то може да бъде повредено и разбира се, поправено? ДНК (Дезоксирибонуклеиновата киселина) представлява наследствен материал намерен в хора, животни и въобще във всички живи организми. ДНК има във всяка една наша клетка. Ядрото на всяка клетка има ДНК, к ....
Пет съставки в растението коноп, които могат да помогнат при борбата с рак, алцхаймер и паркинсон

Пет съставки в растението коноп, които могат да помогнат при борбата с рак, алцхаймер и паркинсон

 06 август, 2013      15097
Тези натурални и нетоксични вещества даже не ви опияняват, тогава защо са нелегални? Защото се извличат от растението канабис. Представете си, че съществуваше натурално, нетоксично вещество, което спираше диабет, лекуваше ракови заболявания и намаляше психичните тенд ....
Канабисът може да предпази черния дроб от токсини

Канабисът може да предпази черния дроб от токсини

 04 септември, 2013      9101
Растението канабис може да предложи защита от широкоразпространен токсин, докладва ново изследване направено в Саудитска Арабия. Откритията са публикувани в Журнала по Микроелементи в Медицината и Биологията.   "Изследванията стигнаха до извода, че съставка ....
Чудото наречено канабис - 5 вълнуващи изследвания в сферата на конопа

Чудото наречено канабис - 5 вълнуващи изследвания в сферата на конопа

 11 ноември, 2013      15340
Канабисът и уникалните химични съставки произведени от растението, наречени канабиноиди, са център на едни от най-вълнуващите и не-разпространени изследвания в сферата на модерната наука. Изследования върху ефектите на марихуаната са довели директно до откритието на м ....
Поне пет начина, чрез които канабисът влияе върху вашия сън

Поне пет начина, чрез които канабисът влияе върху вашия сън

 02 декември, 2013      25506
Обичайно е за хората да употребяват канабис преди лягане, било то по навик или необходимост. Десетилетия изследвания на влиянието на канабиса върху съня могат да обяснят защо. Освен облекчение за страдащите от безсъние, канабисът изглежда да има широк спектър на въ ....
Активните съставки в конопа могат да предотвратят загуба на зрението

Активните съставки в конопа могат да предотвратят загуба на зрението

 18 февруари, 2014      8928
Последните научни открития докладват, че химични съставки открити в конопеното растение може да предотвратят загуба на зрението. Пигментоза на ретината е генетично заболяване на очите, което води до тежка загуба на зрението и слепота. Заболяването засяга 1 на 4000 души ....
Канабидиолът е ефективен в борбата с възпаленията и агресивните форми на рак

Канабидиолът е ефективен в борбата с възпаленията и агресивните форми на рак

 24 април, 2014      12107
Канабисът съдържа най-малко 60 известни химикали, наречени канабиноиди, които активират естествено срещаните канабиноидни рецептори в тялото на човека. Тетрахидроканабинол (ТХК) е основен компонент, отговорен за психоактивния ефект на билката, или т.н. „напушване&ldqu ....
Неоценените навреме проучвания на Мешулам

Неоценените навреме проучвания на Мешулам

 19 май, 2014      6485
PROF. RAPHAEL MECHOULAM Photo: JUDY SIEGEL-ITZKOVICH   Преди половин век, институтът Вайцман в Реховот, Израел и Националния институт по здравеопазването (НИЗ) в САЩ заявяват, че те „не се интересуват“ от научните изследвания на проф. Рафаел Мешулам върху активните съставки на рас ....
Излекувани с канабис

Излекувани с канабис

 05 юли, 2014      26303
Има достатъчно добри причини да се легализира конопа, но откритието, че билката може да има медицински потенциал и да лекува хората от инвалидизиращи заболявания, както следните вдъхновяващи истории показват, може да бъде най-убедителния аргумент, който доказва точно тов ....
Ниски дози ТХК срещу когнитивни дефицити причинени от възпаления на мозъка

Ниски дози ТХК срещу когнитивни дефицити причинени от възпаления на мозъка

 22 август, 2014      9948
Изследователи от университета в Тел Авив, Израел, публикуват наскоро своето проучване свързано с растението канабис в Journal of Neuroscience Research. Техните резултати показват, че ниски дози на канабиноиди, по-специално ултра-ниска доза тетрахидроканабинол (ТХК), упражнява защи ....
Най-възрастните и най-здрави жители на китайско село се хранят с конопено семе

Най-възрастните и най-здрави жители на китайско село се хранят с конопено семе

 11 октомври, 2014      15385
Най-старият жив човек на планетата е на 123-годишна възраст и живее в Боливия, но село в Китай може да се похвали с хора на възраст далеч над средната в световен мащаб. Интересното е, че много малко от тях имат някакви здравословни проблеми. Учените смятат, че тайната се крие ....
Канабисът може да доведе до по-нисък ИТМ

Канабисът може да доведе до по-нисък ИТМ

 15 януари, 2015      6146
Изследване наскоро публикувано в Obesity (декември 2014), представя доказателства за това как канабиса може да доведе до по-ниски нива на телесни мазнини. Изследвателите са събрали данни през 2004 година от 786 души, като 57% от тях пушат канабис. Оказва се, че употребяващите кана ....
Стотици хиляди се включват в най-голямата демонстрация за легализиране на канабиса

Стотици хиляди се включват в най-голямата демонстрация за легализиране на канабиса

 13 Юни, 2015      4614
Стотици хиляди жители потеглиха по улиците на Сантиаго, Чили в неделя, искайки нов закон, който да разреши отглеждането на канабис. Около 400,000 човека са се съгласили да протестират, но количеството маршируващи в неделя е между 300,000 и 500,000, правейки това най-голямото събрани ....
Австралийска компания продава капсули с канабидиол в цяла Европа

Австралийска компания продава капсули с канабидиол в цяла Европа

 31 август, 2015      9614
Името на компанията е MMJ PhytoTech и е базирана в Австралия, където медицинският канабис е все още широко легален. Но въпреки местоположението на компанията, капсулите се произвеждат в Швейцария и са регистрирани в Германия и точно поради тази причина те са достъпни в цяла Евр ....
До 6 години затвор за притежание на една цигара канабис

До 6 години затвор за притежание на една цигара канабис

 20 май, 2016      4908
(2014 г.) Ако притежавате цигара марихуана или т.нар. "еднократна доза" и тя бъде открита у вас при полицейска проверка, ще получите ефективна присъда лишаване от свобода за срок от една до шест години, предвиждат промените в Наказателния закон. В настоящия му вид НК има ....
Депутати възпрепятстваха въвеждането на евтино лечение с коноп

Депутати възпрепятстваха въвеждането на евтино лечение с коноп

 20 май, 2016      8838
В 13 държави от ЕС марихуаната се прилага в медицината, но в България депутатите решиха, че тя е вредна за нацията, понеже е евтина   Депутатите гласуваха против евтино за пациентите лечение с коноп.   В 13 държави от ЕС марихуаната се прилага в медицината, но в Б ....
Защо конопът е бъдещето на медицината?

Защо конопът е бъдещето на медицината?

 26 май, 2016      20258
Бъдещето на медицината почива върху основното право, което имаме, а именно да използваме естествено произлизащи от природата лечебни вещества. Защо трябва канабисът, който се използва от човечеството за облекчаване на страдания от най-малко 10000 години да бъде изключван ....
Направа, дозиране и прием на домашно конопено масло според Рик Симпсън

Направа, дозиране и прием на домашно конопено масло според Рик Симпсън

 26 май, 2016      42681
Информираността по отношение на канабиса като лечение и потенциален лек за рака бързо нараства през последните няколко години. Няколко изследвания през последното десетилетие ясно (недвусмислено) демонстрираха противотуморните ефекти на растението. Канабиноидите (вс ....
Дозиране на конопено масло

Дозиране на конопено масло

 26 май, 2016      32029
Обикновено на средния човек са необходими около 90 дни за да погълне всичките 60 грама или 60 мл от лечебното масло. Препоръчвам хората да започват с три дози на ден в количества с размера на половин оризово зърно от дребнозърнест сух ориз. Пациентът трябва да взима тези дози ....
Медицински предимства на съставката канабидиол

Медицински предимства на съставката канабидиол

 15 Юни, 2016      4139
Не може да се отрече, че канабисът може да помогне в лечението на редица състояния, тъй като много научни изследвания на канабис показват това съвсем ясно. С отшумяването на стигмата, свързана с марихуана, и забраната ѝ остава история, все повече и повече изследвания излиза ....
Медицинските предимства на канабидиола - огромен потенциал за лечение

Медицинските предимства на канабидиола - огромен потенциал за лечение

 01 юли, 2016      6207
Не може да се отрече, че канабисът може да помогне в лечението на редица състояния, тъй като много научни изследвания на канабис показват това съвсем ясно. С отшумяването на стигмата, свързана с марихуана, и забраната ѝ остава история, все повече и повече изследвания излиза ....
Кой се страхува от конопа? История за едно растение приятел на човека

Кой се страхува от конопа? История за едно растение приятел на човека

 01 юли, 2016      12947
Искра Ценкова - Земеделската култура може да спаси света, твърдят учени Казват му трева, марихуана, гръсти, канабис, джойнт или просто коноп. Надали има друго растение, забулено с толкова много митове и легенди, преследвано и издигано в култ едновременно. Някога конопът е и ....
Лекарствата са третата най-често срещана причина за хоспитализация

Лекарствата са третата най-често срещана причина за хоспитализация

 25 август, 2016      3473
Аз съм възрастен човек, на 70 години. И пия много лекарства. Но чух, че статините били вредни. Дали е вярно това и защо ги предписват, ако е така? Колкото повече лекарства приемате, толкова по-склонни сте към странични ефекти, които след това неправилно се тълкуват от лекарите ....
Дрога или лекарство - терапевтична употреба на канабиноиди и терпени

Дрога или лекарство - терапевтична употреба на канабиноиди и терпени

 18 януари, 2017      7285
Панацея ли е канабисът? Канабисът понякога се представя като панацея. И, въпреки че той не е лекарство за всяка болест, растението притежава – често недооценени – медицински свойства.Знаем, че канабисът работи, но как? Този въпрос днес е все по-актуален, след като пром ....
Здравословни ползи от употребата на коноп

Здравословни ползи от употребата на коноп

 20 май, 2017      8488
Приемът на растението се свързва с редица ползи за здравето, като понижаване на телесното тегло, повишаване на енергията, ускоряване на възстановителните процеси след боледуване или травми, понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане, потискане на възпалител ....
Свобода за конопа и едно по-добро бъдеще

Свобода за конопа и едно по-добро бъдеще

 06 Юни, 2017      6238
Векове наред конопените въжета на ветроходните кораби са държали здраво платната, кръстосващи океаните. Първият автомобил на Хенри Форд е бил проектиран да се задвижва на конопено гориво, а за направата му също е използван коноп. Първата чернова на Декларацията за неза ....
Какво мисли за канабиса д-р Михаел Дор

Какво мисли за канабиса д-р Михаел Дор

 08 Юни, 2017      4641
  При повечето онкоболни пациенти той е чудесно палиативно средство, при някои заболявания го изписваме на деца и бременни, казва шефът на специализираната израелска държавна агенция -Д-р Дор, вие сте официалният лекар на израелското външно министерство, но сте по-из ....
Употреба на канабис под формата на сок

Употреба на канабис под формата на сок

 26 януари, 2018      4947
Пиенето на сокове е идеален начин за детоксикация на тялото, укрепване на имунната система и силно зарежда здравето. Давали сме рецепти за сок от моркови, джинджифил, къдраво зеле, спанак и т.н., но днес искаме да говорим за друга мощна съставка при изцеждането на сокове, коя ....
Канабисът и Затлъстяването

Канабисът и Затлъстяването

 05 февруари, 2018      2574
9 Ноември, 2015 Следната информация е представена единствено и само за образователни цели. Medical Marijuana Inc. предоставя тази информация с цел да подпомогне разбирането за това, как канабидиолът може да се използва. Информацията в линковете към други уебсайтове не бива да се счит ....
Хърватия - медицински туризъм и лечение с коноп

Хърватия - медицински туризъм и лечение с коноп

 12 февруари, 2018      4275
Първият по рода си в Европа спа център, в който ще се предлага лечение с медицински канабис, ще отвори врати в Хърватия тази пролет, предава Total News Croatia. Центърът „Канабио“ ще бъде открит през март или април месец в курорта Свети Мартин. Ръководител на проекта е словенс ....
Как ще ги стигнем или бягството на конопа?

Как ще ги стигнем или бягството на конопа?

 13 август, 2018      2960
Архаичната политика по отношение на наркотичните вещества не е изненада. Страната се държи като напушена (в смисъл неадекватна) и спрямо иначе безобидния братовчед на марихуаната - индустриалния коноп. Той съдържа в цветовете и листата си под 0.2% от психотропното веществ ....
Канабидиол - скритият лечител

Канабидиол - скритият лечител

 22 януари, 2020      5906
Какви са полезните свойства на CBD маслото и може ли да се превърне в успешен вид алтернативна медицина? Научете всичко за CBD маслото.  © iStock Днес растението с противоречива слава – марихуаната, все по-уверено доказва своята лечебна стойност. В последните години ....
Употреба на конопено олио - множество ползи за здравето

Употреба на конопено олио - множество ползи за здравето

 05 август, 2020      3183
Маслото от коноп е една много коментирана тема, в която се наблюдават различни мнения. След редица проведени изследвания, обаче, специалистите доказват, че то има положителен ефект върху здравето на човек и може да облекчи симптомите на различни болести.   CBD маслото се ....
Десислава Иванчева - Медицинската марихуана трябва да бъде легализирана веднага

Десислава Иванчева - Медицинската марихуана трябва да бъде легализирана веднага

 08 февруари, 2021      1577
Иванчева уточни, че прави изявлението умишлено именно в Деня за борба с рака. Тя цитира статистики, според които 300 000 у нас са с рак, 10 000 с множествена склероза, 50-80 000 с епилепсия, 70 000 с глаукома, 140 000 с псориазис, 500 000 с диабет. Според различни научни изследвания медицинската м ....

 10 декември, 2018      1753
1.Загуба на паметта Няма окончателни научни сведения, които да посочват, че канабисът влияе върху краткотрайната памет в продължение на дълъг период от време. Противно на общоприетото схващане, краткотрайната памет е засегната само по време на интоксикация.   2. Хормо ....


Условия за ползване / Terms of use