Пушенето на канабис може да предотврати развитието на диабет, едно от най-бързо нарастващите хронични заболявания в света.

За целта трябва да се използва активната съставка на растението тетрахидроканабинол (THC), като бъдат изолирани упойващите му ефекти.

Според изследователи редовните потребители на лекарството имат по-ниски нива на хормона инсулин, което означава, че са защитени от диабет.

Канабисът е широко популярен в САЩ.

Над 17 милиона са настоящите му потребители, от които повече от четири милиона пушат трева всеки ден, съобщава Independent.

Два американски щата наскоро легализира употребата канабиса за развлечение и 19 други - за медицински цели.

ТНС вече е одобрен за лечение на страничните ефекти на химиотерапията, гадене при пациенти с рак, анорексия други симптоми.

В изследването са участвали почти 5000 пациенти, които са отговорили на въпросник за употребата на наркотици и са част от Националното изследване на здравето и храненето в периода между 2005 и 2010 година.

Текущите потребители на наркотици имат 16 на сто по-ниско ниво инсулин на гладно, отколкото тези, които никога не са употребявали наркотика.

Почти един на всеки 20 възрастни в Обединеното кралство има диабет, от които са диагностицирани 2,6 милиона и 500 хиляди не са.

Тенденцията е те да скочат още повече, тъй като цифрите са повлияни от западния начин на живот.

Заболяването увеличава риска от сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и смърт и е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът.