В 13 държави от ЕС марихуаната се прилага в медицината, но в България депутатите решиха, че тя е вредна за нацията, понеже е евтина
 
Депутатите гласуваха против евтино за пациентите лечение с коноп.
 
В 13 държави от ЕС марихуаната се прилага в медицината, но в България депутатите решиха, че тя е вредна за нацията, понеже е евтина. Депутатите порязаха идеята на независимият народен представител Велизар Енчев да се легализира използването на спрейове и масло, съдържащи марихуана, за медицински цели.
 
Опонентът на Енчев, депутатът Димитър Байрактаров изтъкна като довод да гласува против, че в американските щати Аляска и Орегон марихуаната е легализирана, а цената вледствие на нейното узаконяване е паднала от 120 до 3 долара. След това предложението на Енчев бе подкрепено с 3 гласа ''за'', 70 депутати гласуваха ''против'' и 22 ''въздържал се''.
 
От цветовете на конопа (марихуана) или масла добивани от коноп се повлияват много добре хора, страдащи от рак, глаукома, мигрена, диабет, ревматизъм, множествена склероза, анорексия, СПИН, болест на Паркинсон и Алцхаймер. Билката облекчава стомашни болки, както и страничните ефекти на химиотерапията, потиска гадене и повръщане, спазми, лекува мускулни травми, помага при загуба на апетит, безпокойство. В малки дози помага при главоболие, като намалява кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Лечебният ефект на конопа (марихуаната) се изразява и в противовъзпалителните му свойства.
 
Преди 5 месеца Румъния легализра лечението, преди 2 месеца това стори Хърватия, а преди 3 дни - Македония. Либерален режим има в 12 щата в САЩ и в Израел. Миналата седмица германското здравно министерство обяви, че до края на годината Германия също ще се присъедини към държавите, в които канабиноидите се дават на тежко болни.