Когато фактите говорят и боговете мълчат.

Факти за растението коноп

Факт: Хартия

В момента, само 0.05% от хартията в целия свят се произвежда от коноп. През индустриалната революция през 19ти век, този процент е бил около 75-90%.

Факт: Индустрия

Конопът е сред най-старите индустрии на планетата, връщайки ни повече от 10,000 години назад. Историята на света отбелязва, че най-старата реликва от човешката индустрия е тъкан направена от коноп, датирана на 8000 пр. Хр.

Факт: Задължение

Факт: Задължение Президентите на САЩ - Вашингтон и Джеферсън, са гледали коноп. Всички жители на Щатите са били задължени да отглеждат растението през ерата на колонизацията. Федералното правителство е давало субсидии за отглеждане през Втората Световна Война, за да може фермерите да произвеждат поне по милион акра коноп, като част от тази програма.

Факт: Храна

Конопеното семе е много по-хранително от колкото соята, съдържа повече жизненоважни амино киселини от който и да е друг източник. Има високо съдържание на витамин Б и е 35% диетична храна. Конопеното семе не е психоактивно и няма друг освен хранителен ефект.

Факт: Индустрия

Кората на конопеното стъбло съдържа ликови влакна, които са сред най-дългите естествено меки влакна на земята. Те са също богати на целулоза и хемицелулоза в своята вътрешност. Конопения стрък не е психоактивен. Конопените влакна са по-дълги, по-силни, по-абсорбиращи и по-изолиращи от памучните влакна.

Факт: Гориво

Според Министерството на Енергетиката, конопът като производител на гориво от биомаса изисква най-малко специализирани процедури за отглеждане и преработка, на всички продукти от коноп. Въглеводородите в конопа може да се преработват в широка гама от източници на енергия от биомаса, от горивни гранули за течни горива и гас. Развитието на био-горивата може значително да намали потреблението на изкопаеми горива и ядрена енергия.

Факт: Индустрия

Конопът расте добре без хербициди, фунгициди и пестициди. Почти половината от селскостопанските химикали, използвани за култури в САЩ, се прилагат за памук.

Факт: Хартия

Конопът произвежда повече маса на акър от дървен материал на устойчива основа и може да се използва за всеки вид хартия!. Ако хартията се произвежда от коноп, това ще намали отделянето на отпадачни води и няма да вреди на природата. Ниското съдържание на лигнин в конопа намалява необходимостта от киселини, използвани при претопяване. Това е кремообрачен цвят се подава на околната среда за избелване, вместо да се употребяват хлорни съединения. По-малко избелването води до по-малко и по-малко странични химически продукти - диоксин.

Факт: Хартия

Хартия произведена от конопени влакна не пожълтява с времето! Това е така, защото за създаването на конопена хартия не се използва киселинен процес. Конопена хартия на повече от 1500 години е намерена в Египет. Също така, тази хартия може да се рециклира повече пъти, от такава произведена от дърво.

Факт: Влакна

От Щастския Университет във Вашингтон, доказаха че плоскости произведени от коноп са минимум два пъти по-силни и здрави от дървесни плоскости.

Факт: Екология

Конопът, като екологично растение, може да замени най-токсичните нефтохимични продукти. Изследвания доказват, че конопът е перфектен за производството на биоразградими пластмасови продукти. Например: растителна основа целофан, рециклирана пластмаса смесва с коноп за шприцовани продукти и смоли направени от петрол.

Факт: Първата Кола

През 1908г. Хенри Форд прави първите си Т модели с пластмаса произведена от коноп. Също така колата е била задвижвана от гориво (етанол) добит от коноп.

Факт: Хенри Форд

Защо да използваме горите, на които им са трябвали деситилетия да порастнат или мините, на които са им трябвали хиляди години за да олегнат, ако можем да вземем еквивалента на дървесните и минералните продукти с едногодишна реколта от конопени полета?

Факт: История

Конопът е една от най-старите индустрии на земята, датира от повече от 10,000 години. Най-старата реликва от човешката индустрия е парче от конопена дреха датираща близо 8,000 години преди Христа.

Факт: Употреба

"За да се стигне до фатална концентрация на THC, човек трябва да изпуши около 680 килограма канабис, за по-малко от 15 минути. Нищо чудно, че досега няма документиран смъртен случай от предозиране с канабис" - Акшат Ратхи доктор по органична химия

Факт: Луис Карол

"Алиса в страната на чудесата" е първо напечатана на хартия произведена от коноп. Нейният автор - Луис Карол редовно е употребявал растението.

Факт: Ванга

Това е рецепта на покойната пророчица Ванга, за проблеми с миома на матката - Болната да пие в продължение на 15 дни три пъти дневно по 1 кафена чашка отвара от конопено семе.

Факт: Образование

Всички учебници да били направени от конопена или ленена хартия до 1880 година. (Hemp Paper Reconsidered от Jack Frazier, 1974г.)

Факт: Изкуство

Платната на Рембранд, Гейнсбороу, Ван Гог, както и почти всички ранни картини са били рисувани основно на конопено платно.

Факт: Хартия

През 1916 година правителството на САЩ предвижда, че през 1940-та цялата хартия ще се произвежда от коноп и нито едно дърво няма да бъде отсечено за производството на този продукт. Правителствени проучвания показват, че един акър от коноп са равни на 4,1 акра дървета. Разработвани са планове за добив на коноп за хартиената индустрия (Министерство на Земеделието на САЩ)

Факт: Лакове и бои

Качествените бои и лакове са били произвеждани от конопено олио до 1937-ма година. 58 000 тона конопено зърно са използвани в САЩ за производството на бои през 1935-та година. (Sherman Williams Paint Co. testimony before Congress against 1937 Marijuana Tax Act).

Факт: Автомобили

Първият автомобил масово производство в света - "Форд Модел Т" на Хенри Форд е бил направен така че да може да се задвижва от конопен бензин, а за направата на автомобила също е бил използван коноп! Форд е бил фотографиран стоящ сред своите конопени ниви. Колата, "направена от почвата" имала конопени панели, чиято издържливост на сблъсък била 10 пъти по-голяма от тази на желязото. (Popular Mechanics 1941).

Факт: Потенциал

Конопът е бил наричан "Растение за милиарди долари". "За първи път техническо растение има бизнес потенциала да надмине милиард долара" (Popular Mechanics, Февруари, 1938).

Факт: Потенциал

Списание "Mechanical Engeneering" Машинно Инженерство публикува през февруари 1938-ма статия, озаглавена "Най-печелившото и желано растение, което може да отглеждате". Списанието заявява, че ако конопът бъде култивиран със съвременните технологии на 20-ти век, то ще бъде най-широко разпространеното земеделско растение в САЩ и останалия свят.

Факт: История

Когато гръцките храмове били нови, конопът вече бил стар помощник в услуга на човечеството. В продължение на хиляди години, дори тогава, това растение е било отглеждано за направата на дрехи и такелаж в Китай и в целия Изток. В продължение на столетия до 1860 година всички кораби, плаващи в западните морета са били оборудвани с конопени въжета и платна

Факт: Култивация

Култивацията и производството на коноп не вреди на околната среда. Бюлетин #404 на USDA заключава, че конопът произвежда 4 пъти повече хартиена маса, при 4 до 7 пъти по-малко замърсяване (Popular Mechanics, Февруари 1938г.).

Факт: Нишки

Конопът е с по-високо качествени нишки от дървесните. Много по-малко разяждащи химикали са необходими за производството на хартия от коноп, отколкото от дървесина. Конопената хартия не пожълтява с времето и е много издържлива. Растението расте бързо и достига зрялост за един сезон, докато израстването на едно дърво отнема цял човешки живот.

Факт: Индустрия

Всички пластмаси трябва да се произвеждат от олио от семената на конопа. Такива пластмаси са биологично разграждащи се, следователно не замърсяват природата. Пластмасите, произвеждани от нефт, тези, с които сте много добре запознати, спомагат за разрушаването на природата. Те не се саморазграждат и ще причиняват големи вреди в бъдеще. Процесът за производството на голям спектър от конопени пластмаси няма да опропасти реките, както направиха Дюпонт и други петролни компании. Екологията не влиза в плановете на нефтената индустрия и политическата машина. Конопените продукти са естествени и безопасни.


Условия за ползване / Terms of use