Изследователи от университета в Тел Авив, Израел, публикуват наскоро своето проучване свързано с растението канабис в Journal of Neuroscience Research. Техните резултати показват, че ниски дози на канабиноиди, по-специално ултра-ниска доза тетрахидроканабинол (ТХК), упражнява защитно действие срещу когнитивни дефицити причинени от възпаления на мозъка.

Предишно проучване проведено в Бразилия съобщава, че канабидиол (КБД) „може да предотврати невроналната клетъчна смърт в невродегенерацията.“ Изследванията показват, че „ултра-ниска доза на TХK (0,002 мг/кг)“ предпазва мозъка срещу когнитивни дефицити от различни инсулти, които обикновено са причина за възпаления на мозъка.

Целта на израелските изследователи, водени от д-р Мириам Фишбейн-Каминецки, е да открият дали в ниски дози ТХК може да предпази мозъка от когнитивни дефицити след лабораторно-индуцирани възпаления на мозъка. Изследователите са решили да направят ин виво лабораторно проучване с мишки, като ги инжектират с „10 мг/кг lipopolysccharide (LPS)“, което е известно, че причинява възпаление на мозъка.

Допълнително, мишките са инжектирани с „0.002 мг/кг ТХК 48 часа преди LPS третирането и 1-7 дни след LPS третирането.” Обосновката зад протокола е да се определи дали навременно поставената доза TХK може да предпази мозъците на мишките от индуцирано мозъчно възпаление.

Доктор Фишбейн-Каминецки казва за резултатите от проучването: „Ултра-ниска доза ТХК, без всякаква психотропна активност, предпазва мозъка от нервно възпаление-индуцирано когнитивно увреждане.“

Изследването ясно показа, че въпреки че LPS предизвиква възпаление на мозъка, което води до хронично когнитивно отслабване, въвеждането на ТХК преди или след инжектиране с LPS предотвратява когнитивни дефицити индуцирани от възпаление. С други думи, ТХК действа едновременно като превантивна мярка и като средство срещу възпаление на мозъка.

По-нататък в проучването става ясно, че, за да бъде ТХК ефективен, СВ1 рецепторите, главно в мозъка, (ендоканабиноидната сигнализираща система) е необходимо да се активират.

Проучването показва, че малки дози ТХК могат да предотвратят и излекуват когнитивни дефицити в резултат от възпаление на мозъка и при други невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Добрата новина за по-възрастните пациенти, които често се страхуват от психоактивния ефект свързан с ТХК, ала желаят да пробват лечение с канабис е, че неврозащитните предимствата на ТХК са изобилно достъпни при ултра-ниски дози, което ефективно предпазва от нежелания ефект.

Забележителната история на Деби Уилсън

The Journey Back from Traumatic Brain Injury and Dementia, with a Side of  Disappearing Diabetes | Debbie Wilson

Преди двадесет и две години, Деби Уилсън е повалена на паркинга на ресторант за бързо хранене от водач на пикап. При злополуката, тя е била съборена на земята с главата напред.

Този инцидент е началото на нейното 22-годишно пътешествие в непоносима тъмнина, отчаяние и увреждане. Първоначално тя се бори с общи травматични симптоми, мозъчна травма включително забравяне, мигрена, кошмари, изкривяване на времето, депресия, параноя, безпокойство и проблеми с равновесието.

Няколко години по-късно, Деби е била диагностицирана с епилепсия и страда от припадъци, посттравматично стресово разстройство, болестта на Алцхаймер, хронична депресия, тревожност и диабет тип 2. Коктейли от фармацевтични медикаменти се оказват неефективни и предизвикват множество вредни странични ефекти, включително увреждане на червата.

През 2010 г., Деби е достатъчно отчаяна, за да пробва лечение с канабис, един последен опит да намери за себе си известно облекчение. В рамките на седмица, само от пушенето на билката, Деби забелязва значително подобрение на симптомите си.

И все пак, не докато Деби не започва да приема перорално непсихоактивна конопена медицина или „NeuroEnhancer“ (22% КБД, 1% ТХК масло), заедно с висок на ТХК щам за нейната епилепсия, тя  преживява чудотворните лечебни ползи от билката.

Деби: „Аз знам със сигурност, че сега имам достъп до файлови чекмеджета в моята матрица на паметта, които са били затворени за повече от 20 години.“