Куража и силата на духа на родителите, които са избрали съставени от канабис вещества за лечението на живото-застрашаващите болести на техните деца, е карал хората да повдигат вежди. Някои живеят в ужас, че тяхното правителство ще им отнеме децата, тъй като медицинската марихуана е легална само в някои щати. Обаче, съществуват безброй случаи, които демонстрират ползите на клиничния канабис, който се оказва, че застрашава една много доходоносна индустрия на здравеопазване, която разчита на конвенционални лекарствени средства, както и на политически цели.

Открито е, че канабиноидните киселини в канабиса имат противо-пролиферативни, противо-неопластични, противо-възпалителни, противо-епилептични, противо-исхемични, противо-диабетични, противо-психотични, противо-спазмодични, антибиотични и анти-депресивни функции, както и функции против гадене и силно вълнение. Противо-неопластичното действие на канабиса – което възпрепятства развитието на злокачествени клетки – е открито през 70-те години на 20-ти век и патентовано от Министерството за Здравето и Човешките Услуги на САЩ (the U.S. Department of Health and Human Services) през 2003.

Измежду 7,000 пациенти, моят най-млад пациент – 8-месечно бебе, беше диагностицирано с масивен тумор в средния мозък. Педиатричните онколози препоръчаха химиотерапия и радиационно лечение. Вместо това, родителите прилагаха канабиноиден концентрат през биберона на сина им два пъти дневно, което доведе до значително намаляване в размера на тумора след 30 дневно лечение. Тази реакция на родителите предотврати химио-радиационна хоспитализация за милиони долари. Онколога на детето го нарича ‘дете-чудо’, но повечето медицински експерти ще отхвърлят случая като анекдотичен, недопустим в един, разглеждан от еднакво въвлечени в темата, медицински журнал. Но истинските равни са другите родители, които с неохота се съгласяват на унищоженителните последствия от хирургичната операция, химиотерапията, както и радиационното лечение – а не тези, които се облагодетелстват от здравната индустрия, възлизаща на $2,6 трилиона долара.

Една 2-годишна пациентка прекарва една година в педиатрично онкологично отделение, претърпява мозъчна перация от 39 часа, подложена е на химиотерапия, трансплантиране на костен мозък, както и радиационно лечение под обща анестезия в продължение на 42 дена, само за да бъде изписана за лечение с морфин в специализиран дом. Местният личен лекар на детето започнал да я лекува със сорови листа от канабис на сок. Две години по-късно, тя е все още жива, напълно свободна от рак и увредена тъкан.

Един 6-годишен пациент, страдащ от тежка, непроследима форма на детска епилепсия, бил подложен на опитни терапии с 11 анти-епилептични медикаменти, включително експериментални Европейски лекарства. Накрая му било изписано едно лекарство, обикновено използвано за предотвратяването на епилептичните пристъпи, но продължил да има от 300 до 400 припадъка дневно. Един мехлем на базата на канабис с високо съдържание на канабидиол, вещество патентовано от Министерството за Здравето и Човешките Услуги, намалява неговите пристъпи до един на 3-4 дена.

Преди няколко години, предложих канабиса да бъде разпознат като основно хранително вещество в диетата на индивиди в 30-те или по-стари. Децата бяха изключени, поради страх от бурна реакция от страна на организма, но сега моето неоспоримо мнение е, че имунната система на 8-месечното бебе никога нямаше да позволи на туморното образование да се закрепи, ако беше съпроводено с канабис, включен в диетата или витамин F.

Знаем, че дефицита на витамин C води до скорбут, а дефицита на витамин D води до рахитизъм. Витамин F, предишното наименование на Омега-3 и Омега-6 есенциални мастни киселини, е подходящо название за канабиноидните киселини, намиращи се в канабиса. Дефицита на витамин F позволява разпространението на клетката, намерена в туморните образования и раковите заболявания. Три изследвания на над 24,000 деца не са показали никакви зловредни ефекти от употребата на канабис по време на бременност.

Няма друга сфера в медицината, където тежката ръка на федералното субсидиране и политическите цели да компроментира валидни и постоянно възпроизведими открития до такава степен. За да напреднем в предотвратяването на заболяванията и в благоприятните терапии, ние трябва да преразгледаме нашите предубеждения.