Приемът на растението се свързва с редица ползи за здравето, като понижаване на телесното тегло, повишаване на енергията, ускоряване на възстановителните процеси след боледуване или травми, понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане, потискане на възпалителните процеси в тялото, подобряване на кръвообращението и функцията на имунната система, както и подпомагане на контрола на кръвната захар.


Действие и приложение на конопа

В коноп се съдържа протеин в най-дората за човешкото хранене пропорция. Конопеният протеин е естествен източник на всичките двайсет аминокиселини, включително и деветте незаменими аминокиселини, които организма не може да произвежда сам. Около 60% от общото количество белтък в конопените семена, се пада на глобулина едестин, който се открива единствено в тях. Той подпомага храносмилането, има ниско съдържание на фосфор и се счита за ключов белтък в изграждането на клетъчната ДНК. Другата една трета от количеството белтък в коноп, се пада на белтъка албумин – висококачествен протеин, който е подобен на този, който се съдържа в белтъка на яйцата. За разлика от соевия протеин, протеинът на конопените семена не предизвиква стомашен дискомфорт и газове.

По съдържание на незаменими мастни киселини, маслото от конопени семена превишава значително маслото от соя, канола, зехтина и другите масла. Съдържащите се в него омега 3 и омега 6 мастни киселини спомагат за понижаване на нивата на холестерола, кръвното налягане и допринасят за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Нещо повече, особено благоприятно е и съотношението на омега 6 към омега 3 – 3:1, което се счита за оптимално за поддържане здравето на клетките на тялото.  

Приемът на конопени семена потиска възпалителните процеси в тялото и може да помогне на хората, страдащи от артрит, сърдечно-съдови заболявания, псориазис.

Освен това растението има подобряващо циркулацията действие, което го прави полезно за хора с диабет, които са особено предразположени към нарушение на кръвоснабдяването на крайниците. 

Някои смятат, че приемът на семена от коноп може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво и простатата. Все още липсват достатъчно клинични данни, потвърждаващи тези ефекти на растението.

Има данни, според които приемът на екстракт от конопени семена подпомага паметта и и познавателните процеси. Най-вероятно вещество от растението стимулира мозъчен ензим, наречен калциневрин. Той играе важна роля в осъществяването на някои мозъчни синапси (място на свързване и обмен на информация между нервните клетки). Тези данни са получени при опити с мишки, извършвани в университета в Мичиган, САЩ.

Съдържащият се в конопените семена витамин Е, подпомага функцията на имунната система и облекчава симптомите на ревматоиден артрит. Този витамин освен това, има роля във формирането на еритроцитите (червените кръвни клетки) и помага за усвояването на витамин К – друг витамин, който е важен за съсирването на кръвта.

В семената от коноп, освен омега 3 и омега 6, се съдържа и важната за организма гама-линоленова киселина. Тя има значение за потискане на процесите на възпаление в организма и може да понижи чувството на болка при диабетна невропатия.

Поради високото съдържание на мазнини, приемът на семена от коноп подпомага изхожданията и има лек разхлабващ ефект. Това прави растението подходящо за хора, страдащи от запек.

Коноп – Описание

Растението коноп произхожда от централна Азия. Има данни, че култивирането на коноп като източник на влакна е започнало в Китай, още през 2800 година пр.Хр.

Коноп вирее най-добре в райони с умерен климат. Растението е едногодишно, култивира се от семена и достига на височина до пет метра. Културите се развиват най-добре в глинести почви, с добър дренаж и изискват редовно поливане по време на растежа. Конопените растения, които се отглеждат за добив на влакна, се засяват близко разположени едно до друго и почти не се разклоняват. Растенията, от които се добиват масла, се разполагат на по-голямо разстояние. Те са по-ниски и силно разклонени.

Дългите стъбла на растението са кухи, с изключение на основата и върха. Листата са сложни с длановидна форма. Цветовете са дребни и зеленикаво-жълти на цвят. Произвеждащите семена цветове, образуват издължени, подобни на шипове съцветия, разположени вържу женските растения. Цветовете, които продуцират полен, образуват много разклонени съцветия върху мъжките растения.

Използвани части на конопа

За медицински цели и като храна се използват семената на растението коноп. Те могат да се приемат под различна форма, като от тях се произвежда и маслото от коноп. За индустриални цели се използват стеблата на растението.

Начин на употреба на коноп

Семената от коноп могат да се консумират сурови, или да се добавят към шейкове, мюсли, мъфини, хляб и зърнени блокчета. В магазините за здравословни храни,, конопените семена се предлагат най-често белени. Те трябва да се съхраняват на места недостъпни за директна светлина и топлина, най-добре в хладилник.

Олиото от конопени семена се използва като хранителна добавка и има силен вкус на ядки. По хранително съдържание то превъзхожда зехтина и лененото масло. Може да се добавя към салати, здравословни шейкове и други рецепти, но не бива да преминава температурна обработка.

Конопеното мляко е алтернатива на краве млякото, подобно на соевото и оризово мляко. В магазините за здравословни храни може да се открие както натурално конопено мляко, така и мляко с вкус на ванилия или шоколад. То се консумира директно, като напитка, или се добавя към мюсли и други рецепти.

Мюслите, съдържащи конопени семена са с наситен вкус на ядки, хрупкава текстура и осигуряват пълноценна закуска, благодарение на високото съдържание на омега 3 и 6, растителни влакна и протеини.

Съществува и конопен протеин на прах, който подобно на протеиновите шейкове, се добавя към мляко, сок или кисело мляко. За разлика от конопените семена и масло, той е без съдържание на мазнини. Протеинът е с оптимално съдържание на аминокиселини и в допълнение към него се съдържат и влакнини.

Освен олио от конопени семена, съществува и масло от семената на коноп, което е подобно на фъстъченото масло. Подобно на последното, то може да се консумира директно, намазано върху хляб или крекер, или да се добави към различни рецепти за десерти.

Коноп – Дозировка

Препоръчваната дневна доза белени семена от коноп е около 42 грама, или четири супени лъжици с връх. За по-едри хора, както и за страдащи от хронични сърдечни заболявания, артрит, високо кръвно налягане, висок холестерол, екзема, диабет, псориазис, дозата може да се повиши до 55 грама, или пет до шест супени лъжици с връх.

Лечебни съставки в конопа

В семената от коноп се съдържат двайсет аминокиселини, към които се отнасят и деветте незаменими аминокиселини. От мазнините, основен дял се пада на ненаситените мастни киселини – линолова и алфа-линоленова киселина, както и омега 3 и омега 6 мастни киселини, и гама-линоленова киселина. В допълнение, конопените семена съдържат 10-15% фибри. В конопените семена се съдържат фосфор, калий, магнезий, сяра, калций, желязо и цинк, както и бета-каротен, витамин С, Е, В1, В2, В3 и В6. За разлика от марихуаната, в конопените семена, които се отглеждат за хранителни нужди и влакна, концентрацията на тетрахидроканабинол е много ниска и не води до психотични ефекти.

Странични ефекти на употребата на коноп

Поради високото съдържание на омега 3 и омега 6 мастни киселини в семената от коноп, приемът им може да предизвиква намалено съсирване на кръвта. Опасност от кървене може да настъпи при консумирането им в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта (антикоагуланти).

Към възможните странични ефекти от приема на семена от коноп се причисляват и стомашно чревните оплаквания, като чести изхождания до диария, болки в корема и подуване. Тези симптоми като цяло протичат леко и изчезват с времето. При хора, страдащи от различни заболявания на стомаха и червата, симптомите на заболяванията могат да се обострят и това трябва да се има в предвид при прием на коноп.