Последните научни открития докладват, че химични съставки открити в конопеното растение може да предотвратят загуба на зрението.

Пигментоза на ретината е генетично заболяване на очите, което води до тежка загуба на зрението и слепота. Заболяването засяга 1 на 4000 души и влошава клетките в ретината, наречени фоторецептори.

Изследване, публикувано този месец в журнала по Експериментални oчни изследвания, показва как химичните съставки открити в билката, познати като канабиноиди, имат способността да забавят този процес на пигментоза.

Използвайки синтетична форма на тетрахидроканабинол (ТХК), съставката отговорна за психоактивния ефект на растението, учени от Университета в Аликанте, Испания са успели да предотвратят загуба на зрението при плъхове страдащи от заболяването.

"Тези данни предполагат, че канабиноидите са потенциално приложими в забавянето на дегенерацията на ретината при пациенти с пигментен ретинит" пише д-р Николас Куенса, завеждащ изследването.

Към края на 90-ия ден, плъховете, които са получили лечение с ТХК са се представили по-добре в зрителните тестове и са имали повече от 40% фоторецептори отколкото плъховете, които са нямали късмет да получат лечение. Освен това ТХК се оказва, че е предпазил много други части от структурата на окото, включително вътрешните слоеве на ретината.

Въпреки че тези резултати са доста окуражаващи, те не са изненада. Както екипът отбелязва, канабиноидите са представили обещаващо лечение в множество дегенеративни заболявания, вариращи от Паркинсон и Алцхаймер до диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Канабисът също е доказан в лечението на други очни заболявания като глаукомата.

Реално вече има множество излседвания доказващи съществуването на канабиноидните пътеки в очите. Още през 1970-та година учени са наблюдавали доста интересни и позитивни ефекти при лечението на очни заболявания с медицински коноп.

Изследване, публикувано през 1978 г. открива, че конопа е причинил забавяне при регулирането на зеницата, което според учените означава, че "канабиноидите влияят директно върху ретината при възстановяване."

Докато последното изследване не е разгледало механизмите лежащи зад ползите от канабиноидите в ретиналната пигментоза, учените очакват да се продължи с изследванията.