При повечето онкоболни пациенти той е чудесно палиативно средство, при някои заболявания го изписваме на деца и бременни, казва шефът на специализираната израелска държавна агенция

-Д-р Дор, вие сте официалният лекар на израелското външно министерство, но сте по-известен като шеф на департамента за канабиса в министерството на здравеопазването. Каква е тази работа?

- Съгласно конвенцията за наркотиците от 1961 г. всички въпроси, свързани с канабиса, трябва да се движат от държавата, а не от частни структури. По силата на тази регулация в Министерството на здравеопазването на Израел има специална агенция, която се занимава с канабиса.

- Държавна агенция за марихуаната?

- Точно така. Ние имаме цялата власт по този въпрос, започвайки още от изследванията, които одобряваме , било то общи или специализирани - земеделски, медицински и т.н.

- Кой може да ползва канабис в Израел?

- В Израел хората могат да използват канабис с медицински цели, според предписанията на Министерството на здравеопазването. Всеки лекар в страната, според своята специалност, може да препоръча използването на канабис на своя пациент. Тази препоръка идва в моя офис, където работят 15 лекари. Всички изисквания са в нашия сайт, знае се за какви заболявания е допустимо да се използва канабис. Ние разполагаме с историята на болестта на съответния човек и мотивите на неговия лекар. Моят екип проверява цялата информация и това, което е одобрено, идва при мен за подпис.

- Колко пациенти са на марихуана?

- Имаме 28 хил. души с лиценз за достъп. Удовлетворили сме поне 90% от молбите.

- За какъв период е разрешителното?

- За година. Понякога и за половин година, ако има някакъв медицински проблем, но обикновено за година. Подписвам всяка една отделна молба с изричното уточнение колко получава всеки отделен пациент. Започваме с 20 грама на месец. Ако се наложи, увеличаваме грамажа. Ако лекарят каже, че се отразява добре, но не е достатъчно, няма проблем дозата да бъде увеличена.

- Какви са ограниченията при ползване?

- Има много ограничения. Например няма как пациентът да си вземе канабиса и да отиде на ваканция във Варна. Защото приемането е ограничено по местоживеене, а и полицията във Варна не разпознава и не уважава подписа на д-р Михаел Дор. Моята юрисдикция важи само в рамките на Израел.

- А няма ли странични ефекти при някои пациенти?

- Има много малко странични ефекти, почти никакви. Трябва да се имат предвид пациентите с психиатрични заболявания, при тях може да е противопоказно. В същото време изписваме канабис на пациенти с посттравматичен стрес. Имаме много войници с такъв проблем, хора, преживели терористични актове. Невероятно е колко добре им се отразява. Тези хора могат да спят спокойно, след като са страдали от депресия, безсъние, безпокойство и т.н. Имаме 1600 такива пациенти с невероятно добри резултати.

Аз например много се притеснявах да предписваме канабис на бременни жени, но според някои лекари това е много по-добре от много други медикаменти. Например, ако имаш жена с епилепсия или фибромиалгия и тя е бременна, какво можеш да й предпишеш? Канабисът е по-малко опасен от всяко лекарство. 40% от нашите пациенти страдат от онкологични заболявания и канабисът им помага много.

- Как действа при онкоболни?

- Първо намалява болката. Тъй като някои от тях са на морфин, вследствие на което повръщат, други имат запек. Когато получават канабис, те спират морфина и могат да спят и да се хранят нормално. Не повръщат, нямат запек, възвръщат нормалните си жизнени функции.

- Тоест канабисът действа като палиативно средство?

- Абсолютно! Той е чудесно палиативно средство, но понякога това е подвеждащо. Имах среща с един депутат, чиято жена е онкологично болна и са й давали канабис. Тя се е почувствала много добре, щастлива е жената и той много въодушевен ми казва: Трябва веднага да подготвим законово нещата и да легализираме марихуаната като лекарство против рак. Казах му: Чакай малко, има много голяма разлика между палиативно средство и лек срещу рак.

Има различни случаи. Например при малки деца с епилепсия с повече от сто конвулсии на ден. Това е нещо ужасно. Започнахме да им даваме канабис. От 200 деца повече от половината спряха да имат конвулсии. При 30% конвулсиите бяха редуцирани до 10 или по-малко на ден. 20% не се повлияха. И това е много радостен резултат. Ако някой ми беше казал, че има лечебно средство със 100% успех, това не би било вярно. Няма как.

- На децата вероятно давате масло или инхалации?

- Да, разбира се. Няма как да дадем на малки деца да пушат. Винаги съм много внимателен с пушенето. Ако 90-годишна баба, която никога не е пушила, подаде заявление за канабис във форма за пушене, ставам много подозрителен дали нейните внуци или правнуци не са замесени. Пушенето е проблем. Лекарите не обичат пациентите да пушат, а 80% от нашите пациенти приемат канабис чрез пушене или чрез инхалации. Само 20% приемат масло от канабис.

- Как се приема маслото от канабис?

- 2 капки под езика. Не го гълташ, то се абсорбира от лигавицата. Можеш да пийнеш нещо студено и сладко и така е още по-добре.

- Чувал съм, че някои хора правят и курабийки.

- С курабийки не става. Не е ефективно. Доста бавен е процесът. Може би сте чували и истории за реакцията. Изяждаш една сладка и нищо не чувстваш. После изяждаш още една и пак нищо. Така и трета... И накрая започваш да чувстваш всичко наведнъж. В нашата агенция не обичаме курабийките. Забранили сме ги. Винаги имаме едно на ум, че внучетата могат да изядат на баба си курабийките.

- Вярно ли е, че има домове за възрастни в Израел, където им слагат канабис в киселото мляко?

- Вярно е, но тази практика не е ефективна. Ако искаш да проработи, най-добре капваш две капки под езика и готово. През стомашно-чревния тракт не работи така добре. Някои стартъп компании разработват специални инхалатори. Има такива с малко нагревателно устройство в тях. Можеш да всмукнеш само веднъж, нагревателят се задейства на 184 градуса и при вдишване имаш най-добрия ефект. Това устройство е в края на клиничните тестове и вероятно ще е на пазара още идния месец.

- А откъде идва марихуаната, която раздавате на болните?

- Всеки лиценз се изпраща към компаниите, които произвеждат. В началото имахме осем ферми, в които се отглеждаше канабис.

- Специални ферми?

- Просто земеделски ферми, които имаха лиценз. Те отглеждаха домати и краставици, но знаете, че земеделието е несигурен бизнес. Една година реколтата е добра, цените на продукцията са високи, следващата година нищо не става и фалираш. В случая с отглеждането на канабис положението е стабилно и дори има ръст.

- Какви са изискванията към фермерите?

- За да си одобрен за отглеждане на канабис, първо трябва да имаш достатъчно земя. Има много и сериозни изисквания за сигурността - огради, наблюдение, кучета... Освен това трябва да имаш чисто криминално досие. Миналата година имахме около 120 фермери, които поискаха одобрение. Процедурата минава, разбира се, през полицията. Засега половината са одобрени, предполагам, че почти всички ще получат разрешение. Но дали всички ще направят добър бизнес, не знам. А и не е моя работа.

- Казвали са ми, че пазарът на хашиш и марихуана в Израел се влияе от обстановката в ивицата Газа. След всяка военна операция цените се качват. Има ли такава зависимост?

- Да, с Газа и с Ливан, това са двата ни източника. Всъщност бяха, защото с тези нови ферми, които имаме, едва ли ще останем зависими от Газа и Ливан. Знаете ли, това е интересен въпрос. Нашите ферми биха могли да произвеждат много, много повече. Ние използваме не повече от 1000 кг на месец.

- А какъв е приблизително броят на тези, кото пушат за удоволствие?

- Сигурно около 1 милион души в Израел пушат за удоволствие веднъж седмично или месечно. Когато ме питат какво мисля по този въпрос, казвам, че това не е медицински, а социален проблем. Ние решаваме медицински проблеми, правителството и обществото трябва да решават социалните проблеми. Но веднъж ме притиснаха, не можело представител на министерството на здравеопазването да няма мнение. Тогава има казах: Не ми харесва канабисът да се използва за забавление, така както не ми харесва и алкохолът. И ако питате мен, аз бих забранил първо алкохола. Канабисът е много по-добър и много по-малко опасен от алкохола. След като сте разрешили алкохола и никотина, ваше право е да решавате и за канабиса.

- Знаете ли, в България, пък и другаде, има едно широко разпространено мнение, че като пушиш марихуана, после ще минеш на кокаин или хероин.

- Това е мит. Канабисът не е нито път към кокаина, нито към хероина. Просто не е вярно. Това отдавна е доказано. Знаем го със сигурност. Американците навремето измислиха този мит и го наложиха, защото искаха да ограничат използването на канабис. Казваха даже, че всеки чернокож, който пуши марихуана, ще изнасили бяла жена.

- Вероятно това устройва чудесно кокаиновата мафия, а и фармацевтичната индустрия.

- Да, вероятно, но има един момент с фармацевтичните компании. Смятахме, че те се страхуват от канабиса, защото това би застрашило техните лекарства. Може би така беше навремето, но днес е по-сложно. Те не се страхуват. За да направиш всички тестове и проучвания за едно лекарство, което да пуснеш на пазара, трябва да инвестираш много пари. Те са готови да инвестират, ако ще го патентоват накрая. Но не можеш да патентоваш нещо, което е на пазара от 6000 години. Затова те инвестират пари в инхалатори например или други продукти, които могат да се патентоват. Другата година вероятно ще имаме и нещо като хранителна добавка на базата на канабис.

- Това ли е бъдещето?

- Да, моята цел е да стигнем до лекарство. Но не знам кога би станало това. Има много работа в тази насока. За рака със сигурност не знаем как се лекува, но в лабораторни условия имаме случаи, в които производството на ракови клетки спира, има доста обнадеждаващи наблюдения. При автоимунните заболявания, алергиите и при диабета също съм оптимист за резултатите.

- Вие пушили ли сте марихуана?

- Не. Но ако имам някаква болест, която се влияе от това, бих поискал канабис със сигурност.