Проучване, публикувано в американския Журнал по медицина открива, че има връзка между употребата на канабис и липсата на диабет. Също така се оказва, че хората употребяващи билката имат по-малка от средната талия.

Проучването разглежда данните на над 4 600 човека, участвали в проучвания от 2005 до 2011 година. 12% от тях са пушили канабис в периода на проучванията.

След като данните са били обработени, премахнати са зависими фактори причиняващи диабет като тютюнопушене, употреба на алкохол, разходи, пол, възраст и физическа активност, се оказва, че потребителите на канабис имат 16% спад в нивата на инсулин и 17% по-ниска инсулинова резистентност.

Активната съставка в билката - тетрахидроканабинол (ТХК), наскоро е била призната в качеството си да третира страничните ефекти от химиотерапия, повръщане и анорексия.

Редовните пушачи също така имали по-високи нива на добър холестерол в допълнение на спада в диабет от втори тип, който е, както всички знаем, свързан със затлъстяването. Средно, потребителите са с около 5см по-малка талия.