(2014 г.) Ако притежавате цигара марихуана или т.нар. "еднократна доза" и тя бъде открита у вас при полицейска проверка, ще получите ефективна присъда лишаване от свобода за срок от една до шест години, предвиждат промените в Наказателния закон. В настоящия му вид НК има отделна алинея за т.нар. "маловажни" случаи, при които обвиняемият притежава минимално количество от лекия наркотик, според която той може да се размине само с парична глоба, чийто максимален размер е 1000 лв.
Предложението за промяната на НК в частта му за видовете наказания за притежание на наркотици и упойващи средства идва от Министерството на правосъдието и вече влезе за обсъждане в парламента. В спорния текст е записано: "който в нарушение на установени правила придобива, държи или получава наркотично вещество или аналог на наркотично вещество" се наказва от 1 до 6 години затвор, без да се споменава опция за друг тип присъда, когато у обвиняемия е намерено незначително количество марихуана.
В подкрепа на това предложение се изказаха правосъдният министър Зинаида Златанова и заместник председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е привърженик на рестриктивната политика срещу притежанието и употребата на наркотици, независимо дали са леки или тежки, и без значение на дозата.
 
Не така смята Васил Харалампиев – един от учредителите на "Рестарт – Пациенти и експерти за медицинския коноп" – първото по рода си сдружение в България, сформирано от пациенти, лекуващи се с марихуана. Сред целите му са "обществено признание на лечебните качества на марихуаната, създаването на законова база за целебната употреба на конопа, защита на лицата, ползващи коноп с лечебна цел и хората, които полагат грижа за тях и подпомагане на пациентите чрез предоставяне на информация, съвети и подкрепа".
Харалампиев е категоричен, че тази промяна в НК няма да се отрази положително върху усилията за превенция и справяне с организираната престъпност, а тъкмо обратното, и изтъква фактът, че конопът се легализира в цял свят като средство за облекчаване на състоянието при болни от паркинсон, глаукома, алцхаймер, диабет и др.
"Медицината винаги е използвала тежки наркотични вещества и дори отрови, за да лекува. При химиотерапията например има тежки странични ефекти, каквито при канабиса са минимални", казва още Харалампиев. По неговите собствени думи "Рестарт" се ползва с подкрепата и одобрението на отделни медици и някои от тях дори препоръчват сдружението на своите пациенти.