Тези натурални и нетоксични вещества даже не ви опияняват, тогава защо са нелегални? Защото се извличат от растението канабис.

Представете си, че съществуваше натурално, нетоксично вещество, което спираше диабет, лекуваше ракови заболявания и намаляше психичните тенденции при пациенти с шизофрения и други психиатрични разстройства.

Не ви се налага да си го представяте, защото такова вещество вече съществува. Нарича се канабидиол (КБД). Единственният проблем с него е, че то е нелегално...

Канабидиола е един от 12-те уникални органични вещества в растението
канабис, известни като канабиноиди, много от които притежават силни
терапевтични свойства. Другите важни канабиноиди са канабинол (КБН),
канабихромин (КБХ), канабигерол (КБГ) и тетрахидроканабиварин (ТХКВ).

За разлика от делта-9-тетрахидроканабинола (ТХК), най-силният психоактивен канабиноид в марихуаната, консумацията на тези растителни вещества няма да ви опияни. Въпреки това, според федералният закон, всеки един от тези канабиноиди попада в първа група нелегални вещества, понеже те обикновенно се намират в растението коноп.

Точно така. В очите на правителството на САЩ, тези не-психотропни канабиноиди са толкова опасни за консумация, колкото хероина и не притежават абсолютно никакви терапевтични свойства. Но според много учени, тези канабиноиди могат да предоставят безопасен и ефективен начин за борба с най-тежките и трудни за лечение заболявания. Нека по-подробно разгледаме тези обещаващи, но нелегални, растителни вещества.

Канабидиол

След ТХК, КБД е най-изученият канабиноид. Първоначално открит през 1940 (макар и неговата специфична химична структура не бе открита до 1963), много изследователи описват КБД като най-важният канабиноид в растението марихуана. Това е защото КБД оспорвано притежава най-високият терапевтичен потенциал.

Въвеждането на ключова дума "Канабидиол" в търсачката ПубМед Сентръл, хранилището за рецензирани научни проучвания на правителството на САЩ, показва около 1000 документа свързани с КБД. Понеже последните години интересът на учените се увеличава експоненциално, лесно е да разберем защо. Бегъл преглед на литературата показва, че КБД има потенциал да лекува десетки сериозни и животозастрашаващи заболявания.

"Проучвания показват множество възможни терапевтични ефекти на канабидиола върху множество заболявания, включително Паркинсон, Алцхаймер, церебрална исхемия, диабет, ревматоиден артрит, други възпалителни заболявания, гадене и рак." Това бе извода на изследователя Антонио Зуарди, пишейки за КБД в Бразилският Вестник за Психиатрия през 2008. Преглед на литературата публикуван от отбор Италиански и Израелски следователи през 2009 твърди, че е много възможно това съединение да притежава още по-висок клиничен потенциал. Те подтвърждават че КБД има анксиолитични, антипсихотични, невропротективни, съдоразширяващи, спазмолитични, анти-исхемични, противоракови, антиеметични, антибактериално, антидиабетни, противовъзпалителни и стимулиращи костите свойства. Мартин Лий, съосновател и директор на  неправителствената група Проект КБД-която определя и разпространява сортове канабис богати на КБД-подтвърждава: "Канабидиола е молекулата Пепеляшка"

Това вещество е също така изключително безопасно за човешка консумация. Според току-що публикуван клиничен опит във вестинкът Current Pharmaceutical Design, оралната консумация на 600мг КБД при 16 доброволци не бе свързана с остри поведенчески и физиологични ефекти, такива като усилен пулс и седация. "При здрави доброволци, КБД доказа, че е безопасно и се понася добре," подтвърждават автори. Преглед на литературата публикуван в Current Drug Safety през 2011 също стигна до извода, че консумацията на КБД даже дози по 1,450 милиграма на ден е нетоксична, понася се добре и безопасна за човешка употреба.

Но макар призивите от различни изследователи да се разреши използването на КБД при лечението на различни заболявания включително рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простатата и шизофрения, правителствата на по-големите страни не искат да чуят за растението. Ако разгледате уебсайтът - онлайн регистър за федерално поддържани проучвания по света ще oткриете само четири клинични облагания на КБД в САЩ. Две, от които са проучвания за безопасност, а другите две са за оценки на потенциала на КБД да намали пристрастяването към хероин и опиати. Сативекс фармацевтично произведеният, патентован спрей за устната лигавица съдържащ екстракти от ТХК и КБД, също така подлежи на тестване в Северна Америка при употреба за намаляне на болката при рака под името Набиксимолс. Лекарството е вече достъпно с лекарско предписание в Канада, Обединеното Кралство, и много други европейски страни за лечение на различни заболявания, включително множествена склероза.

Научни статии за съставката Канабидиол:
Канабидиолът е ефективен в борбата с възпаленията и агресивните форми на рак
Изследване: Канабидиола лекува шизофрения
Изследователи на Канабидиола откриват ключът за изключване на агресивният ген на
Канабидиолът може да намали болката и да спре развитието на рака на гърдата
Пет важни факта за Канабидиола (КБД)
Канабидиолът е ефективен в борбата с възпаленията и агресивните форми на рак

Канабинол

Канабинола (КБН) е основно продукт отделящ се при деградацията на ТХК. Това вещество обикновенно се намира в малки количества в канабисът и сравнително слабо взаимодейства с ендогенните рецептори за канабиноиди в човешкото тяло.

Учените имат изключително дълга история с КБН, когато първо изолират веществото през 1896. Макар, че въвеждането на ключова дума в търсачката ПубМед Сентръл показва около 500 публикувани статии в отдела за научна литература специално за канабинола. Много от тези статии описват терапевтичните способности на веществото - включително способноста му да предизвиква сън, да успокоява болката и спастичността, да забавя болеста на Лу Гериг, увеличава апетита и спира распространяването на определени патогени притежаващи имунитет към лекарства като например метицилин-резистентни стафилококови ауреи. Проучване през 2008 показва, че КБН е един от многото канабиноиди с необикновенно силната способност да спират разпространението на метицилин-резистни стафилококови ауреи, бактерия която се появява на кожата и притежава имунитет от стандартните антибиотични лечения и убива около 20 000 човека всяка година в САЩ.

Канабихромин

Канабихроминът (КБХ) е първо открит през 1966. Той обикновенно се намира в току-що събран изсъхнал канабис. До днешна дата, веществото не е подлежало на обстойно проучване; по-малко от 75 публикувани статии са достъпни в ПубМед, които се отнасят към КБХ. Според преглед направен през 2009 на канабихроминът и други не-психотропични канабиноиди, "КБХ оказва противовъзпалително, антимикробно и слабо аналгетично действие." КБХ е също така стимулант на противоракова активност и притежава костно стимулиращи свойства. Наскоро, през 2011 клиничен опит показва че КБХ влияе върху нервните окончания над гръбнака за да намали болката.

Канабигерол

Подобно на КБХ, канабигерола (КБГ) също е подлежал на малко научни изпитания от както е бил открит през 1964. До ден днешен съществуват само няколко документа, които са достъпни и говорят за това вещество - ключова дума в търсачката ПубМед показва по малко от 55 цитати - които показват че то притежава противоракови, противовъзпалителни, аналгетични и антибактериални свойства. Според преглед публикуван в Британския Вестник за Фармокология "напълно нов растителен екстракт от CBG-хемотипът... ни предлага перфектен безопасен и нов антисептичен агент" за лечение от мултирезистентни бактерии.

По-скорошен преглед публикуван тази година във вестникът Фармокология и Терапевтика подтвърждава, че КБГ и подобни непсихотропни канабиноиди "действат на широк спектър от фармакологични цели" и ще могат да бъдат потенциално използвани в лечението на множество различни заболявания на централната нервна система, включително епилепсия.

Тетрахидроканабиварин

Открит през 1970, тетрахидроканабиваринът (ТХКВ) е най-често откриван в Пакистански хашиш и южно-африкански сортове канабис. Според дозата, канабиваринът може или да анатагонизира някои от терапевтичните ефекти на ТХК ( в ниски дози ТХКВ може да репресира апетита ) или да ги усили. За разлика от КБД, КБН, КБГ, високите дози ТХКВ също могат да бъдат психоактивни (но много по слаби от ТХК).

До ден днешен, по малко от 30 документа са достъпни в ПубМед отнасящи се към ТХКВ. Повече от половината са били публикувани последните три години. Някои от най-новите проучвания отбелязват уникалните анти-епилептични и антиконвулсантни свойства на ТХКВ, също така и способноста му да спира възпалителни процеси, болка и трудната за лекуване невропатия.

Като КБД, КБВ е на радарът на Британски биотехнични Фармацевти (Създателите на Сативекс). Според уеб-сайтът им, компанията е изразила интересът си в потенциалното използване на тетрахидроканабиварин в лечението на затлъстяване, диабет и други метаболични заболевания. Макар и веществото да е подлежало на 1 фаза клинични тествания, ключова дума в търсачката на clinicaltrials.gov не показа никаква информация за сегашни проучвания.