Растението канабис може да предложи защита от широкоразпространен токсин, докладва ново изследване направено в Саудитска Арабия.

 
"Изследванията стигнаха до извода, че съставката Канабидиол (КБД) има потенциала да защити тъканта на черния дроб от вредните ефекти на кадмиевата токсичност."
 
Кадмий е високо токсичен тежък метал, който се натрупва в черния дроб и бъбреците. Неговото натрупване може да доведе до сериозни травми и дисфункции.
 
Учените вярват, че съставка намерена в билката, наречена канабидиол може да предотврати щетите от кадмият, поради свойте "антиоксидантни, антивъзпалителни и антиапоптични своиства".
 
Изложение на кадмий често се среща в индустиалната индустрия, но следи от него могат да бъдат намерени в атмосферата, водоизточниците, нискокачествени торове, стари батерии и цигарен дим.
 
Използвайки модели с плъхове, изследователите открили, че превантивното използване на канабидиол оказва значителен защитен ефект срещу високи дози кадмий. В някои от тестовете, учените дори забелязали, че канабидиола възстановява черния дроб до нормалното му състояние.
 
Въпреки, че предстоят тестове върху хора, съставката в канабиса вече е докладвана да има антивъзпалителни и антиоксидантни ефекти сред голям брой заболявания.
 
"Предишни доклади демонстрират, че канабидиолът може да има терапевтично приложение в множество заболявания включително стрес, диабет, артрит и невродегеративни нарушения"