Цената на продуктите с марихуана в Канада падат, докато запасите стават все по-големи, твърдение което посочва, че печалбата на производителите, в скоро легалният пазар, ще бъде много по-голяма от колкото се е считало.

Средната цена на един грам е паднала с 7.7 процента през 2017, което е най-рязкото намаление за цялото десетилетие, според данни публикувани в четвъртък от Statistics Canada. Хората които смятат да използват растението за лична употреба ще могат да го направят най-рано през юли.

Цените не стават все по-низки заради недостиг на потребители. От 1961 година до сега, количеството пари похарчени за това уникално растение се качва с 6 процента на година, твърди агенция базирана в Отауа, в доклад за цялата индустрия написан в изключителни детаили, написан с цел да се пречислят печалбите от легалната марихуана към общата економика на щата.

„Падащите цени определено ще създадат предизвикателство“ казал Кеннет Шеа, аналист на Блумберг Интелиджънс на продуцентите. Компаниите ще могат да се адаптират към тази промяна, като се опитат да създадат нови услуги като например, услуги в които се помага на клиента да си избере правилният сорт. „В Колорадо са се научили да разнообразяват и да добавят повече стойност към уравнението,“ казал той.

Падането на цената свали средната стойност на грама до 7.43$ канадски долара (6.05$ американски долара), от 8.43$ канадски долара през 2015 година, когато Либералната Партия на Джъстин Трюдо предложи легализацията на употребата за лични цели.

Канадците имат възможноста да помогнат на Statistics Canada да обновят „експерименталната“ си база данни за цената и консумацията на канабис като участват в анонимният краудсорсинг уебсайт, който пита за подробности като цената на покупката, количеството в грамаж и дали качеството е било низко, средно или високо. Участниците могат също така да добавят данни от сорта на това къде са извършили покупката и дали са я направили за лична употреба или за медицински цели. Имайки предвид, че медицинската употреба е легална в Канада.

„Беше много трудно да се сдобием с тази информация, понеже повечето тази дейност беше нелегална,“ казал Джеймс Тебрейк, изследовател в агенцията, на репортери. „За това опитваме много различни неща за да се сдобием с колкото се може повече информация.“

С времето, Канада се е превърнала от вносител на марихуана в износител. През 2017 вносът на марихуана спаднал до 8% за целият пазар, докато преди това бил 40%. Същевременно износите са нарастнали, стигайки близо 1.2$ милиарда канадски долара, твърди агенцията.

Производителите укрепват планове за след легализацията. В сряда Aurora Cannabis Inc. и CanniMed Therapeutics Inc. се съгласили да скючат сделка за 1.23$ милиарда канадски долара, което ще е най-големият мърджър в нагорещената канабис индустрия на държавата.