Изследване наскоро публикувано в Obesity (декември 2014), представя доказателства за това как канабиса може да доведе до по-ниски нива на телесни мазнини.

Изследвателите са събрали данни през 2004 година от 786 души, като 57% от тях пушат канабис. Оказва се, че употребяващите канабис имат:
- по-нисък индекс на телесна маса ИТМ (т.е. ако един човек е висок 1.80 и тежи 80 кг, то друг е висок 1.80 и тежи 100, в случаят по-тежкия не употребява канабис)
-  по-нисък процент на телесни мазнини
- по-ниско ниво на инсулин в кръвта, когато не се хранят, което значи по-нисък шанс за развитие на диабет
- по-нисък модел за оценка на хомеостаза (HOMA-IR), мярка за измерване на инсулиновата резистентност, също подсказваща за намален шанс от развитие на предиабет

След като изследователите филтрирали ефектите на ИТМ от резултатите, се оказало, че няма разлика в нивата на инсулин на гладно или пък в HOMA-IR, между пациентите употребяващи канабис и останалите. Този детайл подчертава, че причината защо потребителите на канабис са показали по-ниско ниво на инсулин на гладно и по-нисък HOMA-IR, не е директен резултат от употребата на канабис, а по-скоро е резултат от по-ниския ИТМ повлиян от канабиса.

Следователно, изследването подкрепя идеята, че употребата на канабис директно води до по-нисък ИТМ, който сам по себе си води до по-нисък шанс за развитие на предиабет. Въпреки това, изследването не подкрепя идеята, че употреба на канабис, сама по себе си, води до директно предпазване от шанс за развитие на предиабет.

Заключение:
Това изследване показва доказателства за това как канабиса може да помогне в запазването на нисък ИТМ. Това е важно, с оглед на тревожната тенденция за увеличаването на затлъстяването сред хората по света, което може да причини сериозни здравни проблеми. Въпреки това, изследването не изследва идеята дали употребата на канабис директно помага за регулирането на нивата на захар в кръвта.

При положение, че намаляването на ИТМ води до по-добра регулация на кръвната захар индиректно, резултатите са все пак значими за справянето с предиабет. Увеличаващият се брой изследвания над канабиноидните терапии, може да доведе до вграждането на цялото растение или изолирането на канабиноиди и употребата им като безопасно средство за справяне със затлъстяването, в комбинация със здравословна диета и упражнения.