Канабисът съдържа най-малко 60 известни химикали, наречени канабиноиди, които активират естествено срещаните канабиноидни рецептори в тялото на човека.

Тетрахидроканабинол (ТХК) е основен компонент, отговорен за психоактивния ефект на билката, или т.н. „напушване“, с който канабиса е известен. Докато ТХК е известно вече, че има медицинска стойност, скорошни изследвания върху друг канабиноид (канабидиол) твърдят, че има повече лекарствени ползи, отколкото всеки един фармацевтичен медикамент съществуващ на пазара!

Какво е Канабидиол (КБД)?

Този канабиноид е известен като Канабидиол (КБД) и е вторият най-често срещан канабиноид в растението канабис. Проучване направено от G.W. Pharmaceuticals предполага, че КБД може да се използва за лечение на симптомите на ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания, диабет, гадене, чревни заболявания, както и редица други трудни за контролиране нежелани странични реакции. Твърди се, че канабидиолът демонстрира неврозащитни свойства, а потенциала му за борба с рака в момента се изследва, като началните резултати са повече от обещаващи.

Макар че първоначално се е вярвало, че ТХК е разбивка на продукцията на КБД, сега е известно, че както ТХК така и КБД всъщност са метаболити на техните декарбоксилирани киселинни форми, ТХКа и КБДа. Тези киселинни прекурсори са декарбоксилирани (основно пресушени) от топлина или екстракция, за да произвеждат ТХК и КБД; Едва тогава те стават психоактивни. Съединението има и лечебни ползи, без ефекта да е психоактивен, както повечето пациенти предпочитат. Това прави КБД привлекателен за пациентите, които търсят алтернатива на сегашните си лекарствата, които често имат опияняващо въздействие.

„След като години наред производителите целяха по-високи нива на ТХК в техните култури, много от тях са се съсредоточили върху производството на богати на КБД щамове поради нарастване на търсенето от страна на медицинските потребители.“

Канабидиол дори е известно, че противодейства на някои от ефектите на ТХК, като повдига апетита например. Точно както ТХК повишава апетита, КБД го потиска, което може да бъде идеално за пациенти, които се стремят да поддържат своята фигура. КБД просто може да се окаже ключов компонент в борбата за загуба на тегло.

Има едно изключение от теорията, че КБД потиска апетита, но то е благословия, както се оказва. Много хора, които изпитват трудности с храненето поради стрес или безпокойство могат да използват КБД, за да се отърват от това неприятно усещане в гърдите или стомаха си, което им позволява да се хранят отново, след като тяхната тревожност постихне.

Едно скорошно проучване, публикувано в The International Journal of Neurophamacology, посочва Канабидиол (КБД) като причина за неврогенезата в мозъка; специално в хипокампуса, област, която обикновено се свързва със съзнанието,паметта и навигацията. Въпреки това, изследователите смятат, че облекчението, до което води КБД може да се дължи на тази неврогенеза в мозъка. Можете да прочетете пълната статия тук. (английски)

КБД третира редица симптоми

Канабидиол е това, което дава на канабиса седативния си ефект, и е известно, че облекчава редица симптоми от трудни обстоятелства. Действително съществува значително количество от експерименти, извършени върху канабидиола, които доказват лечебните му свойства.

Д-р Шон Макалистър, учен от Медицинския център Пасифик в Сан Франциско, прави поразително откритие за КБД. Макалистър изучава канабиноидните съединения в продължение на 10 години в търсене на нови терапевтични интервенции за различни видове рак. Той открива, че канабидиол е мощен инхибитор на пролиферацията на раковите клетки, метастази и туморни растежи.

Резултати от експерименти с рак на гърдата показват, че при прилагането му броя на раковите клетки значително намалява. По същество, КБД може да бъде ефективно средство, което да „изключи“ този ген причиняващ рака, като по този начин предоставя на пациентите нетоксична алтернативна терапия за лечение на агресивните форми на рак!

Рафаел Мешулам от Медицинския факултет в Университета в Йерусалим, изучава канабиноидите в растението канабис в продължение на близо 50 години. Мешулам изнася лекция на тема канабидиол на 45-тата годишнина на участието му в областта, в която той говори за редица експерименти свързани със съставката.

Той описва експеримент, проведен в Бразилия, в който е добавен 200mg на ден доза от КБД към антиконвулсанти, които пациенти страдащи от епилепсия са приемали в момента. В продължение на няколко месеца само 1 от 7 пациенти не показва подобрение; при трима от тях пристъпите изчезват напълно; един свежда пристъпите до 1-2, а при други двама се редуцират и сериозността и появата на техните пристъпи.

КБД действа антивъзпалително и предотвратява диабет

Един колега на Мешулам, Марк Фелдман в Колеж Империал, Лондон, тества КБД върху мишки, които са имали версия на ревматоиден артрит. Той открива, че КБД намалява възпалението на мишките с 50% в правилната дозировка. Кардиолозите работещи с мишките в йерусалимския Университет са установили, че прилагане на доза КБД веднага след инфаркт може да намали размера на инфаркта с около 66%.

Друго забележително проучване, проведено от Мешулам, е направено върху мишки, отгледани да имат версия на тип-1 диабет. Заболяването е проектирано да се прояви на около 14-тата седмица, така че мишките са били третирани с КБД за първите седем седмици от живота им и след това отново в други 7 седмици. Той прави заключението, че само 30% са развили болестта в сравнение с 90-100 %, на които е дадено плацебо.

След това той повтаря експеримента, където КБД не е прилаган до 14-тата седмица, когато диабетът тепърва се развива. Те били тествани при 24 -седмична възраст и отново било открито при само 30% от третираните мишки да имат диабет.

„КБД не само предпазва изначално, то блокира развитието на диабета.“ - Рафаел Мешулам

Богати на КБД щамове правят завръщане

За съжаление повечето налични на пазара индика щамове са подбрани и отглеждани най-вече заради техните високи нива на ТХК в последните 20-30 години. Това е довело до развитието на почти минимални стойности на КБД в растението - повечето щамове съдържат по-малко от 1% КБД.

Тъй като КБД обикновено се появява под 1% в повечето щамове, понякога е трудно да се намери растение с еднакво ниски проценти на ТХК, както за да се избегне „опияняващия ефект“, който пациенти изпитват от високото съдържание на ТХК. Все пак, това не означава, че тези КБД-богати щамове не съществуват!

Cannatonic“ е известен популярен КБД-богат сорт, който е известно, че съдържа 6,5% КБД и същото количество на ТХК, който се води за един от най-лекарствените сортове изобщо. Sour Tsunami, Ghost Rider, Harlequin, Jamaican Lion и Omrita Rx3са били тествани няколко пъти от няколко лаборатории, за да открият съдържание на КБД достигащо 18% с равни или по-ниски проценти на ТХК (в съотношение 3:2 на КБД към ТХК в повечето случаи).

Ние едва сега започваме да разбираме за свойствата на този чудотворен канабиноид. Въпреки значителните открития, които са направени във връзка с лечебните ползи от канабидиола ни остава още много, за да се разкрие повече за този канабиноид. Можете да прочетете за последните развития в тази насока на адрес ProjectCBD.org.