Има една диаграма, която се носи из интернет напоследък. Тя сравнява различните ефекти на Кока-Кола и канабис върху здравето. Смисълът и не е да пропагандира канабиса, а по-скоро да покаже общественото лицемерие и сериозните опасности свързани с храните, които употребяваме ежедневно.

Аз ще бъда първия, който ще скочи подкрепяйки твърдението, че това обикновенно растение е било демонизирано от нашето общество, за последните 100 години (нищо, че сме сяли коноп през последните 10,000 години). Въпреки това, ако мислите, че пушенето на канабис не води до проблеми със здравето, по-добре оставете цигарата за секунда и продължете с четенето.

Да видим как газираните напитки и билката могат да бъдат сравнени:

Канцерогени - Нека започнем с най-големия аргумент: няма канцерогенни вещества в канабисът. Според д-р Доналд Ташкин, изследовател от Медицинския Университет на UCLA, в цигара марихуана има също толкова канцерогени и ко-канцерогени, колкото в цигара с тютюн. Вдишването на канцерогени неможе да бъде безвредно, нали?

/ УТОЧНЕНИЕ: Канабисът може да се консумира по други начини освен пушене. Например под формата на храна или изпарен. В тази му форма той не съдържа канцерогени! Прочетете Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение /

Рискове за здравето - Колкото и трудно да е за вярване, газираните напитки са много по-вредни от марихуаната... Надебеляване, диабет, увреждане на мозъчната функция (аспартам) и много други... Това е ранен билет за 2 метра под земята. Даже изследвания показват, че употребата на такива напитки, води до изтъняване на костната структура. Има дебати относно вредите на дългосрочната употреба на канабис, но няма доказателства посочващи някакви вреди, дори напротив - има доказателства за точно обратното - канабисът е полезен.

Препоръчителна Употреба - В диаграмата е показано, че нито един доктор не би препоръчал употребата на газирани напитки, докато това не е така за марихуаната. Приема на голямо количество захар, забавя действието на имунната система. Обсъжда се вредата на нормалната кола, пълна със захар, но в същото време, нейния 'без захарен' еквивалент - диетичната кола не е толкова демонизирана и е маркетирана като "безвредна". Но дали това е така? Последни изследвания показват, че захарта в диетичните продукти, е заменена с химични елементи, които са в пъти по-вредни за здравето.

Пристрастяване - Тези точки от диаграмата, са доста солидни. Захарта и кофеина са пристрастяващи субстанции. Има доста полемика относно здравословните ефекти на глюкозо-фруктозния сироп, но повечето проучвания стигат до лоши новини. Дори едно изследване докладва, че глюкозо-фруктозния сироп е по-пристрастяващ от кокайна! Канабисът може да е психологично пристрастяващ, но не и физически!

В крайна сметка, тази диаграма не пропагандира употребата на канабис. Тя светва ярка светлина върху това, колко вредни са газираните напитки... и как в тяхните реклами, тези вреди никъде не се споменават... и как можем да си ги купим навсякъде...