Аз съм възрастен човек, на 70 години. И пия много лекарства. Но чух, че статините били вредни. Дали е вярно това и защо ги предписват, ако е така?

Колкото повече лекарства приемате, толкова по-склонни сте към странични ефекти, които след това неправилно се тълкуват от лекарите като симптоми на болестта.

Действително в последно време споровете около ползата и ефективността на тази група лекарства се разгорещяват. По тази причина не само пациентите се объркват от противоречива информация, но и много от лекарите. Някои доказани световноизвестни специалисти обаче правят доста крайни изявления по тази тема. Един от тях е проф. Питър Готче от университета в Копенхаген, според който изписваните с рецепта лекарства са третата най-разпространена причина за смърт след сърдечносъдовите заболявания и рака. В частност той е сериозно обезпокоен от въздействието на психиатричните препарати (антидепресантите и лекарствата против слабоумие).

В писмо до „Британския медицински журнал” той посочва, че на това се дължат повече от 1,5 милиона смъртни случаи сред хората на възраст над 65 години в САЩ и Европейския съюз.

Проф. Готче обяснява, че става дума за възрастните хора, които се подлагат на най-голям риск от т.нар. „полипрагмазия”, т.е., когато пациентът приема няколко препарата едновременно. „Проблемът на полипрагмазията е в това, казва той, че колкото повече лекарства приемате, толкова по-склонни сте към странични ефекти, които след това

неправилно се тълкуват от лекарите

като симптоми на болестта, която се нуждае от лечение с допълнителни лекарства. Всяка трета хоспитализация след 65 години е резултат от неблагоприятна реакция към лекарствата. Много от тези пациенти са предразположени към падане и страдат от счупване шийката на бедрото именно заради страничните ефекти от лекарствата, а 25 на сто от тях умират именно от това”, обясни експертът.

Проф. Готче обаче е повече обезпокоен от поведението на фармацевтичната промишленост, което според него „съответства на критерия „организирана престъпност”. Той е възмутен от факта, че от 2007 до 2012 г. почти всички фармацевтични компании, влизащи в първата десетка на най-големите в тази област, са привличани да платят значителни обезщетения за различни нарушения. Но в крайна сметка, докато се стигне до това, самата компания е спечелила в пъти повече от наложените санкции.

„Така например, изтъква специалистът, през 2012-та година на голяма фармацевтична компания е наложена санкция от 3 милиарда долара за незаконен маркетинг на редица препарати – антидепресанти, лекарства против диабет и препарати за лечение на епилепсия. Но през тези години, докато ги санкционират, те са получили 25 милиарда долара от продажбата на тези препарати”. И смята, че средствата за масова информация също манипулират общественото мнение не само чрез маркетинг на продукцията на „Биг фарма”, но и като стават техни съучастници.

„Давам ви пример със статия, публикувана в „Медицинския журнал на Австралия” през юни 2015 г., казва проф. Готче. - В нея се твърдеше, че документалният филм, показан в ефир през 2013 г., където се зададе въпросът за целесъобразността от предписване на статини на хора с риск от сърдечни заболявания, може да доведе до това много пациенти да получат сърдечен пристъп или да умрат, ако откажат да приемат това лекарство. Тогава мен ме поканиха за интервю в „ABC- news”, за да обсъдим тази тема, но само 30 минути преди началото на предаването моето интервю беше отменено. Ако ми бяха дали тази възможност, аз щях да споделя моята гледна точка. А тя е следната: статията в Медицинския журнал не представи никакви свидетелства за вероятността от увеличаване броя на хоспитализациите или

смърт заради отказа от статини

За разлика от документалния филм, за който стана дума, който според мен е най-блестящият резултат за медицинска журналистика, който съм видял в последно време”.

Проф. Готче споделя, че в своя статия съвсем наскоро публикувана в популярен медицински журнал, посочва как изследвания показват, че 75 на сто от тези, на които са били предписани статини, прекратяват техния прием до една година. 62 на сто от тях се позовават на сериозни странични ефекти като причина за този отказ. Появяват се все повече нови свидетелства за това, че в най-добрия случай ползата от статините е била силно преувеличена, а страничните ефекти недооценени.

„Наскоро две несвързани една с друга изследователски групи от Япония и Франция подложиха на съмнение достоверността от многото проведени по-рано изследвания на статините, спонсорирани от фармацевти, казва още специалистът. Японските изследователи стигнаха толкова далече като предположиха, че статините могат да бъдат причина за увеличаване тежестта на сърдечната недостатъчност у хората.

А известният френски кардиолог Мишел де Лоргерил твърди, че всички изследвания, публикувани след 2006 г., показват „липса на каквато и да е полза от статините за профилактика на сърдечносъдови заболявания във всички рискови групи”. Аз изяло поддържам неговия призив за пълно преоценяване на всички изследвания на статините и съм съгласен с това, че докато това се случи „лекарите трябва да бъдат осведомени, че твърденията за ефективността и безопасността на статините са основани на доказателства”.

Проф. Готче смята, че отделът по клинични изпитания към Оксфордския университет трябва да представи изходните данни за статините за независима проверка. Защото именно спонсорираните от тях фармацевтични изследвания са довели до предписването на статини на милиони хора по целия свят и е довело до огромни печалби на тази мултимилиардна индустрия.

Статините са много опасни

Според д-р Асим Малхотра – кардиолог към националната система по здравеопазване във Великобритания, отпусканите по рецепта лекарства често носят повече вреда, отколкото полза като най-вече на риск са подложени възрастните хора. „Една от три хоспитализации на хора над 75 години е резултат от неблагоприятното действие на лекарствата. - казва кардиологът. И, разбира се, засяга остро ситуацията със статините. Д-р Малхотра е възмутен от факта, че Националният институт по усъвършенстване на медицината, номиниращ приемането на лекарствени препарати във Великобритания, е понижил прага за назначаване на статини като по този начин поощрява лекуващите лекари да ги предписват на много голям брой хора. Но впоследствие се изяснило, че 8 от 12-те експерти, направили това заключение, са получавали финансиране директно от производителите на препаратите – уж че финансират техните научни изследвания.

Д-р Малхотра също споделя становището, че досега не са показани и разкрити пълните данни за ефективността от статините и техните странични ефекти. И не само. Той посочва още по-фрапиращи проблеми, например за неефективността от препарата против грип „Тамифлу” като казва, че „Тамифлу е ефективен толкова, колкото и парацетамолът, нищо повече”.