Канабисът и уникалните химични съставки произведени от растението, наречени канабиноиди, са център на едни от най-вълнуващите и не-разпространени изследвания в сферата на модерната наука. Изследования върху ефектите на марихуаната са довели директно до откритието на молекулярна сигнализираща система в човешкия мозък и тяло, наречена ендоканабиноидна система, която играе критична роля в регулирането на широк спектър от физиологични процеси като глад, сън, възпаления, стрес, кръвно налягане, телесна температура, метаболизъм, костно състояние, репродуктивност, настроение и други.

Повече от 100 уникални канабиноида са били идентифицирани в растението канабис. От тях най-известен е Тетрахидроканабинол (ТХК), главната психоактивна съставка в растението. В допълнение към фитоканабиноидите произведени от растението, има други ендогенни канабиноиди, които се произвеждат натурално от човешкия мозък и тяло (нашия "вътрешен канабис" така да кажем), както и потентни синтетични канабиноиди произведени от фармацевтични компании.

Ето някои акценти от областта на канабиноидната наука:

1. ТХК и други канабиноиди открити в растението са ефективни не само за лечение на симптомите на рак (болка, повръщане, загуба на апетит, умора и др.); те също имат директен анти-туморен ефект.

2. ТХК инхибира ензим, които участва в натрупването на бета амилоидни плаки, които затрудняват комуникацията между мозъчни клетки - отличителен белег на Алцхаймер, свързан с деменция.

3. Според изследователи от Кралския Колеж в Лондон, канабиноидните рецептори сигнализират създаването на мозъчни клетки във възрастни бозаиници и също така регулират миграцията и диференцията на гръбначни клетки.

4. Китайски учени са показали, че обезболяващите ефекти на акупунктурата са медиират по същия начин, по който Тетрахидроканабинол (ТХК) влияе на рецепторите в ендоканабиноидната система.

5. Фармацевтични компании разглеждат нови начини да предичвикат терапевтични резултати като манипулират нивата на канабиноидите в тялото. Изследвания индикират, че е възможно да се забави широк спектър от патологични заболявания (включително хипертония, колит, невропатична болка и отказване от опиати) като се предотврати или забави разбиването на ензими на ендогенни канабиноиди.

Канабидиол (КБД), непсихоактивна съставка в растението канабис, създава доста фурор сред учените в медицината и здравните професионалисти. Нищо не е възможно да помогне на някой деца, които са устойчиви на леченията за епилепсия със синдрома на Драве и подобни заболявания. На 11 Август 2013 година, д-р Санджей Гупта докладва пред CNN удивителната трансформация на Шарлот Фиги, 7 годишно дете с епилепсия, което има над 300 пристъпа всяка седмица. Родителите на детето са започнали да му дават тинктура от Канабидиол и пристъпите са спаднали до 3-4. Но случая на Шарлот не е единствен, много фамилии с деца страдащи от епилепсия докадват драматични резултати използвайки канабидиол.

Надарена съставка с широк спектър на действие, Канабидиолът показва обещаващи резултати в лечението на паталогични състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресия и психоза. Преклинични изследвания показват, че канабидиолът може да унищожи злокачествени тумори, промени генната експресия, подобри инсулиновата чувствителност, нормализира неритмичното сърцебиене и защити мозъка от алкохолно натравяне.

Канабидиолът също може да предотврати психоактивните ефекти на ТХК, които правят някои хора тревожни и дисеуфорни вместо весели и еуфорични. Намалената психоактивност на сортове богати на КБД прави растението канабис възможна опция за хора, които иначе няма да опитат билката.