Най-старият жив човек на планетата е на 123-годишна възраст и живее в Боливия, но село в Китай може да се похвали с хора на възраст далеч над средната в световен мащаб. Интересното е, че много малко от тях имат някакви здравословни проблеми. Учените смятат, че тайната се крие в диетата им, а тя включва много конопено семе.

Други фактори, са водата и въздуха в Бама Яо, Китай, които са изключително чисти, а храната им съдържа значително по-малко мазнини, животински протеини, сол и захар, отколкото да речем стандартната западна диета. Според някои експерти, потреблението на суперхрана с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6) също е част от причината жителите на китайското село да живеят толкова дълго. Техният основен източник за получаване на тези мастни киселини е чрез диета, богата на конопено семе.

Средната продължителност на живота на жителите на Бама Яо е далеч над 100 години, едно от само пет места на планетата, където хората могат да очакват да живеят толкова здравословно за толкова дълъг период от време. Други горещи точки на столетници, наречени  също „сини зони“, включват: Сардиния (Италия), Окинава (Япония), и полуостров Никоя (Коста Рика). По тези места е налице сходство на навици в начина на живот: те ядат диета на растителна основа, често включваща няколко суперхрани, инвестират сериозно в семейството, правят умерени упражнения всеки ден и имат чувство за вяра и цел в живота си.

Добре известно е, че растителните стероли и антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от много видове рак, включително рак на гърдата и рак на дебелото черво, както и да контролират нивата на кръвната захар при диабетиците. Омега-3 и омега-6 мастни киселини, открити в конопеното семе са пълни с протеини на растителна основа, витамини A, E и D, и много от витамините B- всички важни антиоксиданти, които помагат за премахване на свободните радикали в организма.

Конопеното семе е богат източник на калций, диетични фибри и желязо. Високият размер на разтворими фибри в конопената суперхрана помага за предотвратяване риска от прекомерно хранене, тъй като кара организма да се чувства сит и поддържа храносмилателната система в добро състояние.

Освен това, съотношението на омега-3 и омега-6, които са в баланс, също допринасят за добро здравословно състояние на мозъка докато остарява. Омега-6 полиненаситени мазнини се използват от организма, за да се произведат някои хормони и сигнализиращи молекули. Грубо казано, омега-6 са прекурсори за много от молекулите, които отговарят за възпалителния отговор на тялото ни. Например омега-6 линолова киселина е прекурсор за много молекули, сред тях простагландини, върху които ензимите СОХ-1 и СОХ-2 работят. Но, те трябва да бъдат балансирани с омега-3 мастни киселини или се появяват някои силно възбуждащи химикали, които остават широко разпространени в човешкото тяло.

В олиото от конопено семе, съотношението на омега-6 и омега-3 е 3:1. Това благоприятно съотношение помага да се компенсира, поне частично, свръх-консумацията на омега-6 мастни киселини в типичната западна диета, а това вероятно води до общите противовъзпалителни ползи за здравето, които жителите в Бама Яо добре познават.