Стотици хиляди жители потеглиха по улиците на Сантиаго, Чили в неделя, искайки нов закон, който да разреши отглеждането на канабис. Около 400,000 човека са се съгласили да протестират, но количеството маршируващи в неделя е между 300,000 и 500,000, правейки това най-голямото събрание на активисти в световната история.
 
Демонстраторите са марширували по главните улици на Чилийската столица, за да подкрепят нов закон за регулирането на растението канабис. Политиката "11 Grow Your Rights" е организирана от Movimental, цивилна асоциация имаща за цел да въздейства върху новите закони за субстанциите.
 
Movimental споделят, че през последните няколко години “нуждата от нови закони и нова регулация на растението канабис е станала изключително важна за повечето граждани", което е очевидно от огромното количество протестиращи.


 
Семейства с деца на различна възраст се събрали в късния следобед на мирна демонстрация, за да се борят за каузата, един от протестиращите споделя "всеки човек има право, това е растение, както всички други, като доматите, авокадото. Това е растение и няма нищо нелегално в него, не може да се забрани нещо създадено от природата".
 
Повечето присъстващи носели със себе си обръщения към растението, под формата на татуировки и огромни трансперанти. На протеста присъствали и много хора с различни заболявания, обърнали се към природата за лечение. 
 
"Имам диабет, високо кръвно, кожна туберкулоза и наскоро ми намериха нещо в белите дробове," споделя демонстрантка, наричаща се Кармен. “Канабисът е причината все още да съм жива."
 
Movimental също така са раздавали наръчници за отглеждане на канабис и семки от различни сортове, на пук на сегашната политика относно растението.
 
Според статистиките на Обединените Нации, Чили е третата страна с най-висок брой потребители на канабис в Южна Америка, въпреки че билката е определена като опасен наркотик от първото правителство на сегашният президент Мишел Башелет.
 
Но последните няколко месеца има прогрес. През април, Здравната Комисия на Chamber of Deputies е внесла  законопроект за легализирането на отглеждането на канабис за лична употреба и препродажбата за медицински цели, който трябва да се одобри от Конгреса.
 
В този месец, общината на Сантиаго е пожънала първата реколта от легални растения канабис, които ще помогнат на 200 пациента болни от рак и много хора виждат това като първата стъпка към "националното производство на медицински канабис."