9 Ноември, 2015

Следната информация е представена единствено и само за образователни цели. Medical Marijuana Inc. предоставя тази информация с цел да подпомогне разбирането за това, как канабидиолът може да се използва. Информацията в линковете към други уебсайтове не бива да се счита за потвърдена от Medical Marijuana Inc.

Затлъстяването е болест, при която страдащият има наднормено тегло, което увеличава риска от сериозни заболявания на сърцето или диабет. Проучвания показват, че употребата на марихуана се асоциира с по-нисък шанс за затлъстяване и може да стимулира промени в метаболичният процес на организма.

 

Преглед на затлъстяването като болест

Затлъстяването е причинено от излишно количество телесни мазнини. Човек се счита за затлъстял, когато съотношението на тежеста спрямо височината е повече от 30. Това съотношение (BMI) се изчислява като тежеста (в паундове)  се раздели с височината (в квадратни инчове) и се умножи по 703.

Затлъстяването е причинено от прием на повече калории от колкото се изразхождат в течението на ежедневни занятия и заниманието със спорт. Обездвижването и нездравословният хранителен режим допринасят за създаването на излишък от калории, който води до затлъстяване. Генетиката също играе роля в това, колко добре тялото обработва енергията и гори калории. С годините, настъпват хормонални промени и количеството движение става по-малко, което води до начин на живот, подпомагащ затлъстяването.

Затлъстяването значително увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане. В допълнение, затлъстяването повишава възможноста човек да се разболее от рак, артрит, мастно чернодробно заболяване и да получи инфаркт. Другите състояния, до които може да доведе са депресия, инвалидност, сексуални проблеми и чувствата за срам и вина.

В повечето случаи, затлъстяването се лекува с повишението на физическата активност и промени в диетата. В някои случаи обаче, се налага да се използват лекарства за сваляне на тегло или операция.

 

Открития: Ефектите на канабисa върху затлъстяването

Канабисът е добре известен с качеството си на стимулант на апетита, следователно би трябвало да подпомага качването на тегло. Въпреки това, обратното се забелязва. Употребата на канабис се асоциира с по-нисък BMI, по-нисък процент телесна мазнина, по-нисък инсулин и по-ниска инсулинова резистентност (Ngueta, Belanger, Laouan-Sidi & Lucas, 2015). Много анкети, също показват, че затлъстяването не се среща толкова често при пушачите на марихуана в сравнение с не-пушачите (Le Strat & Le Foll, 2011). Проучвания върху животни откриха, че канабисът защитава мишките от затлъстяване (Levendal, Schumann, Donath & Frost, 2012).

Връзката между канабиноидите и метаболичните процеси в тялото са неизвестни. Ендоканабиноидната система контролира метаболичните функции и агонизиращият ефект на ТХК върху КБ1 рецепторът е това, което отговаря за стимулацията на апетита. Следователно, това че ТХК отговаря за отслабването е малко вероятно. Има хипотеза, според която, канабиноидите в канабиса помагат за регулацията на ендоканабиноидната система. Небалансираният прием на калории кара ендоканабиноидната система да се дисрегулира и да става свръхактивна, което най-вероятно води до струпване на мазнини и затлъстяване (Di Marzo, 2008). Изследователи спекулират, че канабисът има регулиращ ефект с широк спектър; увеличава теглото при тези с ниско тегло и сваля теглото при тези с наднормено (Sansone & Sansone, 2014) (Matias & Di Marzo, 2007).

 

Щати одобрили медицинската марихуана при затлъстяване

Нито един щат не е одобрил медицинската марихуана при лечението на затлъстяване. Във Вашингтон обаче, медицинската марихуана може да бъде предписана при лечението на заболявания ако лекар с лиценз от Вашингтон препоръча лечението. В последствие, няколко други щата обмислят да разрешат лечението на затлъстяване с медицинска марихуана в случай, че лекар го препоръчва. Тези щатове са: Калифорния, Кънектикът, Массачусетс, Невада, Орегон, Роуд Айлънд и Вашингтон.