Обичайно е за хората да употребяват канабис преди лягане, било то по навик или необходимост. Десетилетия изследвания на влиянието на канабиса върху съня могат да обяснят защо.

Освен облекчение за страдащите от безсъние, канабисът изглежда да има широк спектър на въздействие върху съня.

Това е така, защото химикали в растението, известни като канабиноиди, всъщност имитират действието на химикали, намерени естествено в мозъка.

Тези химически вещества и техните биологични пътища съставляват ендоканабиноидната система на организма, която е отговорна за регулирането на съня, наред с други неща.

Изследванията показват също така, че канабисът може да има пряко въздействие върху спането. Ето пет от най-важните последици, които изследвания са идентифицирали досега:


По-лесно се заспива


Някои от най-ранните изследвания на употребата на канабис и съня показват, че основната съставка на билката Тетрахидроканабинол (ТХК) може значително да намали времето, необходимо за страдащите от безсъние както и от нестрадащите такива, да заспят.

В едно малко проучване, публикувано през 1973 г., е установено, че съставката ТХК намалява времето, необходимо за девет пациента страдащи от безсъние, да заспят със средно по един час по-рано от обикновеното. ТХК е установено също да облекчава заспиването при едно проучване, включващо 2013 здрави индивиди.


По-дълготраен сън



Ранните изследвания също показват, че приемането на една от двете съставки ТХК или канабидиол (КБД) преди лягане могат да допринесат за увеличение на общото време прекарано в сън. В друго проучване, се установява, че увеличаването на дозата на ТХК също увеличава размера на времето, прекарано в съня.

Въпреки това, по-високите дози от ТХК се е случвало да предизвикат усещане близо до след-алкохолен "махмурлук“ при събуждане, докато същото това чувството не е присъствало при употребата на по-ниски дози.


По-дълбок сън



Някои от по-интересните ефекти на канабиса върху съня включва въздействието му върху самия цикъл на съня. Проучванията показват, че наличието на ТХК в организма може значително да увеличи т.н. „дълбок сън“, което според експерти е нещо добро, тъй като дълбокия сън се смята да играе важна роля в общо-възстановителния процес.

Нещо повече, експертите смятат, че основната причина да страдат хората от липсата на сън е резултат от липсата на фазата - дълбок сън. Други изследвания показват, че намаляването на времето, в което сънуващия прекарва по време на дълбок сън, може да бъде силен индикатор за високо кръвно налягане при по-възрастните мъже.


По-кратка REM-фаза

Друг начин, чрез който канабисът влияе на цикъла на съня, е намаляването на REM-фазата. Много хора, които пушат канабис преди лягане, съобщават за липса на сънища, а те се появяват само по време на REM съня.

Докато по-малко REM сън може да изглежда като негативен ефект от употребата на канабис, учените са все още несигурни каква роля всъщност играе той.

Въпреки това хора, които са се отказали от употреба на канабис, по-често изпитват увеличение на REM съня, също така известен като "REM отскок", и е съпроводен от увеличаване броя на сънищата и безпокойството по време на сън. Но, този ефект има тенденцията да изчезва в рамките на дни или седмици, в зависимост от индивида.


По-добро дишане по време на сън



Когато става въпрос за медицински цели, канабисът може да предложи невероятна полза за приблизително 25 % от мъжете и 9 % от жените, които страдат от заболяване, наречено сънна апнея .

Сънната апнея се характеризира с прекъснато дишане по време на сън и е свързано с редица сериозни състояния, включително диабет и сърдечни проблеми. За съжаление, по-голямата част от страдащи от сънна апнея остават недиагностицирани и нелекувани.

Дори тези, които търсят лечение, много често в крайна сметка се отказват от носенето на CPAP маска всяка нощ.

Но, именно тук билката може да помогне, тъй като изследователите в момента разнищват съставката ТХК като алтернатива, а първите резултати са вече обещаващо показателни. Ако клиничните тестове са успешни, пациентите страдащи от сънна апнея един ден ще могат да имат възможността да заменят обемистата маска на лицето с няколко хапчета преди лягане.

Автор: Александър Зеленкович