В много страни пушенето на марихуана е забранено, но това не спира нейното разпространение и превръщането ѝ в масово явление. Изглежда строгите мерки срещу пушенето на марихуана не са нужни, тъй като скорошно изследване доказа две нови ползи за здравето. Отдавна се знае, че марихуаната притъпява болката, затова в състава на някои лекарства има от забраненото растение.

Изследване, публикувано в American Journal of Medicine, твърди, че редовните пушачи на марихуана имат по-добър контрол на кръвната захар, както и притежават по-слаба фигура, в сравнение с хората, които изобщо не пушат. Резултатите от проучването показват, че редовната употреба на марихуана води до по-нисък риск от инсулинова резистентност и по-ниски нива на инсулин на гладно.

Макар да се знае, че пушачите на марихуана приемат повече калории, отколкото непушачите, се наблюдава взаимовръзка между забранения опиат и по-слабата фигура. Това, което израелските учени не могат да установят със сигурност обаче, е на какво се дължи това влияние.

Не всичко обаче, е толкова полезно за здравето. Има различни изследвания, които показват, че марихуаната може да засегне ежедневния живот пагубно чрез влияние върху психичното здраве. Също така пушенето в тийнейджърските години може да доведе до понижаване умствените способности. В допълнение редовното пушене на марихуана може да доведе до проблеми с дишането и дихателни заболявания.

Понеже стана въпрос за ниска кръвна захар, ето какво още може да повлияе положително върху риска от диабет:

1. Сирене. Скорошно проучване установи, че консумацията на сирене може да намали риска от диабет с 12%. Прясното и киселото мляко също понижават тази възможност.

2. Ядки. Хората, които често си хапват шам фъстък, бадеми, орехи и кашу, имат по-нисък риск от диабет тип 2, както и сърдечносъдови заболявания.

3. Разходка. Само няколко минути на ден може да намалят риска от диабет при застрашените хора, които не извършват редовно физически упражнения.

4. Ябълки и боровинки. Американско проучване твърди, че консумацията на ябълки, круши и боровинки понижава риска от диабет тип 2.

5. Умерена консумация на алкохол (за някои). Изследване установило, че жените, които спазват диета с прием на повече въглехидрати и употребяват умерено количество алкохол, намаляват повишения риск от диабет.

6. Кафе. Според китайски учени кафето може да спре свързването на протеините с диабет тип 2, което вероятно намалява риска от болестта. Три са конкретните съставки, които могат да имат този благотворен ефект - кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина.