Знаете ли, че ДНК-то може да бъде повредено и разбира се, поправено?

ДНК (Дезоксирибонуклеиновата киселина) представлява наследствен материал намерен в хора, животни и въобще във всички живи организми. ДНК има във всяка една наша клетка. Ядрото на всяка клетка има ДНК, което се разточва на структури, които са нашите хромозоми (23 двойки).

"Повечето гени съдържат необходимата информация, за да създадат функционални молекули, наречени протеини. (Няколко гени произвеждат други молекули, които помагат на клетките да съберат протеини.) Пътуването от ген до протеин е сложен и строго контролиран в рамките на всяка клетка. Той се състои от две основни стъпки: транскрипция и транслация. Заедно транскрипцията и транслацията, са известни като генна експресия.

По време на процеса на транскрипция, информацията записана в ДНК ген се прехвърля в подобна молекула, наречена РНК (рибонуклеинова киселина) в клетъчното ядро​​. РНК и ДНК се състоят от верига от нуклеотидни бази, но те имат малко по-различни химични свойства. Типът РНК, който съдържа информация за получаване на протеин се нарича информационна РНК (иРНК), тъй като носи информация или съобщение от ДНК от ядрото към цитоплазмата. "(Http://ghr.nlm.nih . ДЦК) / from the DNA out of the nucleus into the cytoplasm.” (http://ghr.nlm.nih.gov)

Гените контролират производството на протеин. Например, протеинът (дълга верига от аминокиселини) може да бъде ензим, който предизвиква някои химически реакции в тялото. Една от функциите на протеина е за стимулиране на имунната система.

Има много фактори, които причиняват повреди в ДНК: окисление, UV лъчи на слънцето, радиация от рентгени, вируси, растителни токсини и от химикали произведени от нас хората - хлор, водороден пероксид, въглеводороди, дим, замърсяване и много други... Някои резултати от повреди в ДНК са: преждевременно стареене, рак, захарен диабет (диабетът сам по себе си, може да доведе до повреди в ДНК), Паркинсон, Алцхаймер, Синдром на хронична умора, както и много други заболявания.

Клетките немогат да функционират правилно, ако ДНК е повредена. Въпреки това, клетките могат сами да възстановят щетите чрез химични процеси.

Конопеното семе и олиото направено от коноп могат да играят важна роля в поправката на ДНК. Конопът има перфектното съотношение на Омега мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), необходими за човешкото тяло. Едно от свойствата на Омега 3 е клетъчна поправка. Конопът представлява 65% протеин, 35% от които е протеин глобулин едестин. Това е протеин, който е много подобен на човешкия имуноглобин и много лесно се разгражда от тялото.

Протеинът представлява главен фактор в поправката на ДНК, тъй като клетките използват протеини за да поправят повредите в ДНК.

След като конопът е най-големият източник на протеинът Едестин и е отговорен за повишаването на имунната система, той е перфектна добавка към нашата ежедневна диета.