Анализът, публикуван от National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (Национална академия за наука, техника и медицина), дава един от най-пълните и със сигурност, най-актуалните прегледи на това, което знае науката на канабиса. Пълният текст на доклада "Здравните ефекти от канабис и канабиноиди: Актуално състояние на доказателствата и препоръки за научни изследвания (2017 г.)" е на разположение тук.

Докладът анализира над 10000 научни статии, за да излезе с почти 100 заключения по отношение на възможните употреби и рисковете от марихуана. Изследователите до голяма степен се съобразяват, че има неизяснени въпроси и области, които недостатъчно са изследвани за ползите за здравето и потенциално отрицателните въздействия на растението. Но вероятно най-важният извод на доклада е, че марихуаната има основание за употреба в медицината - заключение, което поставя под въпрос решението на американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration - DEA) да остави марихуаната в списъка на наркотиците и като вещество без медицинска употреба.


Поради налични пропуски, които забелязохме в работата на колегите от NASEM, в редакцията на КонопБГ си позволихме да обогатим с допълнителни научни изледвания и статии наличния доклад. Добавената информация има за цел да даде яснота по някой от тезите изнесени в заключенията.


Димна завеса

Марихуаната е спорна тема. Но без значение какво е личното ви мнение относно употребата й, има един факт, с който всеки би трябвало да се съгласи - учените трябва да я изследват. Проблемът е, че според закона, нямат право. 

Точно сега правната регулация на марихуаната в САЩ е малко мъглява. Въпреки че е забранена на федерално ниво, няколко щати са приели (или са в процес на приемане) закони, които позволяват употребата й за медицински цели или за развлечение. Въпреки това, учените все още се борят да получат право да работят с нея.

"Често е трудно за учените да получат достъп до необходимото количество, качество и тип канабисов продукт, нужен за конкретни изследователски въпроси за въздействието му върху здравето",  заключава докладът, чийто автори са група експерти, водени от Мери Макормик (Marie McCormick), педиатър и специалист по обществено здраве от Харвард.

Авторите не коментират решението на DEA да запази марихуаната в списъка на наркотиците , казвайки, че въпросът е извън обхвата на науката, а е политически. Тази забрана на федерално ниво поражда някои въпроси за бъдещите научни изследвания - администрацията на президента Обама до голяма степен остави въпроса за легализацията в ръцете на всеки отделен щат, но не е ясно дали новоизбраният президент Тръмп ще продължи този либерален подход или ще прилага Федералния закон.


Тук са някои от другите констатации на доклада:

Канабисът и канабиноидите са ефективни при лечение на хронични болки, особено свързаните с множествена склероза. Те, също така, смекчават страничните ефекти от химиотерапия като гадене или повръщане.

Докладът открива връзки между тези вещества и предизвиканите от пушене онкологични заболявания като рак на белия дроб или гърлото. Но само регулярната употреба може да доведе до увеличаване на дихателните проблеми като хронични храчки.
Допълнение:
1. Може ли пушенето на канабис да намали рискът от заболяване от рак на шията и главата?
2. Пушенето на марихуана не е свързано с рак на дробовете
3. Марихуаната намалява риска от рак причинен от тютюнопушене показва японско изследване



Пушенето на марихуана от бременни изглежда може да доведе до раждане на бебета с по-ниско тегло, но не е ясно дали това има някакви дългосрочни последици за децата. Но в щатите, в които употребата на канабис е разрешена показват малко увеличение на случаите на неволно отравяне на деца.
Допълнение:
1. Ефектът на растението канабис върху бременни жени и новородени
2. Конопът може да поправя ДНК
3. 
Децата и тревата


Има някои доказателства, че пушенето на марихуана може да предизвика сърдечен удар. Но няма достатъчно проучвания по въпроса, за да се даде еднозначен отговор.
Допълнение:
1. Конопът като обещаващо средство за превенция на сърдечни заболявания
2. Канабиноидите помагат при предотвратяване и лечение на инсулт


Има някои доказателства, че марихуаната може да има противовъзпалителни ефекти. Но няма достатъчно изследвания на това как канабисът и канабиноидите взаимодействат с имунната система или как влияят на хора с увредена имунна система.
Допълнение:
1. Канабидиолът е ефективен в борбата с възпаленията и агресивните форми на рак
2. Ниски дози ТХК срещу когнитивни дефицити причинени от възпаления на мозъка
3. Пет съставки в растението коноп, които могат да помогнат при борбата с рак, алцхаймер и паркинсон
4. Използване на канабиноиди при лечение на остеоартрит


Няколко документи посочват, че употребата на марихуана може да увеличи рискът от развитие на психични проблеми като шизофрения, тревожност и депресия.
Допълнение:
1. Изследване: Канабидиола лекува шизофрения
2. Харвард: Канабисът не причинява шизофрения
3. Експерти са категорични: Канабисът не причинява психоза


Някои доказателства показват, че използването на марихуана може да увеличи вероятността от използването на други пристрастяващи вещества - особено тютюн. Справката на авторите сочи, че съществува ясна връзка при хора, които употребяват канабис и такива, които са склонни да развиват зависимости.
Допълнение::
1. Канабисът не предицира злоупотребата с наркотици и алкохол
2. Канабисът може да намали употребата на тютюн
3. Канабисът може да бъде използван за лечение на зависимост от кокаин и амфетамин
4. 10 години след декриминализацията - употребата на наркотици намаля с 50%


Канабисът има незабавен негативен ефект върху психични процеси като обучение, памет и внимание. Някои данни показват, че тези ефекти могат да се задържат у хората дори след като те са спрели цигарите и че могат да повлияят отрицателно на образованието и заетостта на тези, които започнат да употребяват от ранна възраст.
Допълнение:
1. Как канабисът влияе на паметта
2. Учени откриват друг начин, по който конопът помага на мозъка да расте


Авторите се надяват техните заключения да помогнат в дискусии, политики и решения по въпроса за легализацията, които трябва да се случат в бъдеще.

От редакцията:
Нека мислим разумно. Живеем в XXI век, в общество разполагащо със силата на масовата информация.

Доказателствата за лечебните свойства на конопеното растение са налице и те не са само цифри от научни статии, но хора, които нямаше да бъдат живи ако това растение беше "забранено".

Доказателствата за вредите от растението също са налице, но също така са и налице доказателствата за вредите от други съставки - неразделна част от нашето ежедневие (няма да ги изброяваме тук).

Реално, какво е направила забраната за нас?

  • Забраната на канабиса никога не е работила за благото на хората. Ако тя не облагодетелства нито държавата, нито болните, нито родителите, нито децата и единствено води до по-лоши резултати, то тогава кой има полза от нея?
  • Забрана не значи ред и превенция, а точно обратното - тя води до свободия - черен пазар, който не изисква лична карта и обяснение.
  • Забраната не тегне над растението, а над човешката свобода.. помислете над това!

... забраната дори не е съществувала до преди години ...

Всички вещества са отровни. Няма такива, които не са. Само дозата разграничава отровата от лекарството.
Парацелз, XVI век


Прочетете още: 10 реални причини да легализираме растението канабис