Служителите в Массачусетс, които са легализирали марихуаната за лична употреба през 2016 година, искат да накарат този щат в поредното им убежище за марихуана. Те се подготвят за сблъсък с федералните власти, които са намекнали, че ще възникнат репресии относно легалната трева, по-късно тази година.

Използвайки общият език, срещан сред застъпниците за имиграцията и други щатове с легален канабис, щатските и локални служители в Массачусетс повториха подкрепата си за щатските закони за канабис и потвърдиха, че няма да помагат на федералните власти да закриват канабис заведения.

В сряда, Секретарът по Публична Безопасност в Массачусетс Дейниъл Бенет, който също така надзирава щатската полиция, също изяви подкрепата си, в интервю с Бостън Херълд.

"Имаме щатски закон, който смятаме да приложим, и по законът са гласували жителите на Массачусетс," казал той. "Нямаме намерение да закриваме диспансери за канабис, които са легални според щатски закони."

Полицейското отделение в Бостън повториха това твърдение.

"Подобно на становището ни спрямо имиграцията, Бостънската Полиция вече няма да действа спрямо федералните закони за марихуана на локално ниво," казал детектив лейтенант Майкъл МакКарти на Херълд. "Ще продължим да налагаме локалните закони за наркотици, за да пазим районите ни безопасни."

Масачузетския адвокат на САЩ Андрю Е. Лийлъл прояви мълчаливост в понеделник спрямо определено твърдение, казвайки, че "не може да осигури имунитет от федерално преследване за определени категории от участници в щатската търговия с марихуана."

"Това е важно правило при издаването на закони." казал той. "Решението, предварително да се имунизират от федерално преследване актьори от определена категория, означава да се пренебрегнат закони издадени от Конгресът, а това не мога да го направя."

Декларацията на Массачусетс е само една от стъпките в по-грандиозната дискусия, която се води из страната след обявление издадено през 4 януари, в която Министерството на Правосъдието смята да ограничи насоките издадени от ерата на Обама, защитаващи отделните щати и бизнеси свързани с легалната марихуана, от преследване от федералните.

Но щатите не се спират. В сряда, законодателството във Вермонт, гласува по повод легализацията на марихуана за лична употреба относно закон, който се очаква да влезе в сила, и Калифорнийският Адвокат Генерал Ксавиер Бецера е обещал да защитава новоизлюпената щатска система за марихуана, започнала продажбите си през първи януари.

"В Калифорния, бе решено за най-добре да се регулира, не да се криминализира канабисът," казал Бецера по-рано този месец. "Смятаме строго да наложим щатските ни закони и да защиваме интересите на щата ни."

Докато употребата на марихуана за собствени цели е легална в осем щата и Област Колумбия, а за медицински цели в 29 щата и Област Колумбия, суматохата за марихуаната едва започва.