През 2005 година, Канадски изследователи направиха невероятно разкритие, което завинаги разби митът, че пушенето на канабис вреди на мозъка. Изследователите откриват точно обратното. THC (Тетрахидроканабинол) - основната съставка в канабисът, може всъщност да накара нашият мозък да произвежда още мозъчни клетки.

Процесът на растеж на мозъчни клетки се наричa неврогенеза и по принцип не се увеличава чрез използването на наркотици ( какъвто билката очевидно не е ). Използването на коноп е друга история, обяснява д-р Ксиа Дзанг, професор от Университета Саскавечан, Канада и главен автор на изследването.

"Повечето наркотици в днешно време (например алкохола, тютюна, фармацевтичните 'лекарства', амфетамина), подтискат неврогенезата. Само конопът промотира неврогенеза."

Въпреки това, THC не е единственият химикал намерен в конопа. 8 години по-късно през 2013, екип от Бразилия дава на потребителите на канабис още един повод да празнуват. В тяхното изследване, публикувано в Юлското издание на Международния Журнал по Невропсихофармакология, показва, че канабидиола (CBD) също спомага в растежа на мозъка.

Изследвайки ефектите на канабидиола върху проблеми с тревожност и депресия върху гризачи, изследователите се обърнали към източника - част от мозъка наречена хипоталамус. Хипоталамусът регулира емоционалната и когнитивна функция и също така е единствената част от мозъка, която продължава да расте в напреднала възраст.

Хипоталамусът играе роля в емоциите, паметта и способността да научаваме нови неща. Докато предишните изследвания показват, че канабидиола има положителни ефекти върху тревожност и депресия, това изследване обяснява защо.

Учените са открили, че канабидиола, също като тетрахидроканабинола, кара мозъчни клетки в хипоталамуса да растат. Това, те казват, може да обясни защо предишните изследвания идентифицират CBD като ефективно средство за борба с разстройство на настроенето.

"Нашите резултати показват, че хроничната администрация на канабидиол, чрез промотиране на неврогенезата, подкрепя подобна анксиолична реакция при стресирани мишки."

Също така, предишни изследвания са свързали депресията, раздразнителността и стреса - и дори проблеми свързани с ученето и паметта - до липса на неврогенеза. Въпреки, че това може да бъде причинено от честата употреба на субстанции, неврогенезата се забавя със стареенето.

Но сега има надежда, казва екипът от Бразилия. Ново разбиране как мозъкът реагира на Канабидиол (CBD), заедно с други съставки в канабиса, "отваря вратата за тяхната употреба при справянето с психиатрични симптоми и проблеми като стареенето, стреса и невровъзпаляването."

Изследването е проведено от Исмаел Галв-Ропер от the Centro de Investigacion Biomedica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED), Instituto de Universitario de Investigacion en Neuroquımica (IUIN) и Instituto Ramon y Cajal de Investigacion Sanitaria (IRYCIS)