(Ройтерс/Здраве) - Чували сте, че употребата на канабис и лекарства извличани от него обуздават някои от страничните ефекти на токсичната химиотерапия. Но какво ще кажете, ако пушенето на марихуана за период от 10 до 20 години наистина да предлага защита срещу развитието на различни видове тумори?

В едно изследване, учените са открили, че дългогодишните пушачи на канабис е около 62% по-малко вероятно да развият рак на главата и шията, отколкото хора, които не употребяват билката.

Новото изследване, включило 434 пациенти заболели от рак на главата и шията, включително туморни образувания в устната кухина, езика, носът, синусите, гърлото и лимфните връзки на шията, както и 547 индивида, които нямат подобни заболявания, наблюдавани в районът Greater Boston от Декември 1999 до Декември 2003.

След разделяне на въздействието от пушене, пиене, както и други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, пушенето на канабис веднъж на всеки две седмици до три пъти на всеки две седмици, средно, е асоциирано с намаляване на риска от развитие на рак на главата и шията наполовина, в сравнение с по-нечеста употреба.

Тези, които започнали да пушат канабис на по-напреднала възраст отчели по-малък риск за развитие на тези видове рак, в сравнение с тези, които са започнали на по-ранна възраст.

В сравнение с хора, които никога не са пушили канабис, тези, които са започнали да пушат на възраст между 15 и 19 години имат 47% по-малка вероятност да развият рак на главата и шията, докато потребители, които са започнали на 20-гошина възраст или повече, притежават 61% по-малък шанс за развитие на тези заболявания, открили Келси и негови колеги.

Не е ясно защо марихуаната предотвратява рак. Изследването е потвърдено и от други доктори, но водещите на изследването посочват, че веществата в канабиса, наречени канабиноиди показват потенциални анти-туморни ефекти. Други излседвания свързват употребата на марихуана с намаляване на риска от развитие на някои видове рак, като рак на простатата, а и сега - рак на главата и шията.

Смята се също, че пушенето на канабис предотвратява или да забавя болестта на Алцхаймер, както и да подпомогне борбата срещу драстичното губене на килограми, свързано със Синдрома на Придобитата Имунна Недостатъчност - СПИН, както и облекчава гаденето и повръщането при пациенти с рак, подлагащи се на химиотерапия.

В журнала по Изследване на Превенциите срещу Рака (the journal Cancer Prevention Research), изследователите изтъкват, че е необходимо по-нататъшно проучване на по-обширни изследвания, с цел изследване на тази връзка.

Д-р Карл Т. Келси, Университетът Браун, Провидънс, Роуд Айлънд.
ИЗТОЧНИК: Изследване за Превенциите на Рака, Август 2009.