Ново изследване показва как конопът може да има същия ефект като лекарства често използвани за предотвратяване на сърдечни заболявания.

В растението се съдържат съставки, които учените вярват, че могат да предоставят ново лечение на сърдечно-съдови заболявания. Експерименти с животни показват как тези съставки, наречени канабиноиди, защитават от широк спектър състояния, включително хипертония, инсулт, атеросклероза и сърдечен удар.

Сега, учените от Медицинския Университет в Нотингам, обясняват как канабиноидите могат да имат същия ефект и при хора.

В изследване публикувано в Журнала по Фармакологични Изследвания (PUBMED), отбор воден от д-р Саорис О'Съливан, открива как канабиноидите оказват влияние върху кръвните съдове, като ги карат да се отпуснат и разширят. Според учените, изследването е първото, което демонстрира тези резултати в проби от човешка тъкан.

Облекчаването на кръвоносните съдове е известно с понижаване на кръвното и подобряване на кръвообращението.

В действителност, клас лекарства наречени вазодилататори вече се използват за лечение на заболявания като хипертония, сърдечна недостатъчност и ангина. Вазодилататорите са също популярни в поддържането на ниско кръвно налягане при пациенти с риск за развитие на сърдечни проблеми.

Въпреки резултатите, авторите отбелязват, че изследванията по ролята на канабиноидите в сърдечно-съдовите заболявания трябва да продължат, тъй като потенциалът, който канабиноидите крият е животоспасяващ. Експериментите са направени използвайки канабиноид, който натурално се съдържа в тялото, 2-АГ (2-arachidonoylglycerol).

От друга страна, предишни изследвания на д-р О'Съливан предполагат, че съставка намираща се в конопеното растение наречена Канабидиол (КБД), предлага същите лечебни ефекти.

Неотдавна друг екип от Университета в Нотингам представи открития на годишната конвенция по Сърдечните Заболявания в Обединеното Кралство, които показват как канабиноидите предпазват мозъка след претърпян удър.

Още по темата:

1. Конопът помага при хронична сърдечна недостатъчност
2. Чудото наречено канабис - 5 вълнуващи изследвания
3. Канабиноидите предотвратяват и помагат при лечение на инсулт
4. Конопът помага при възстановяване след претърпян инсулт