Инсулт (апоплектичен удар) е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, следствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. Всяка година прибилизително 15 милона души претърпяват инсулт. За жалост 5 милиона от тях умират, а други 5 милиона са перманентно увредени.

В САЩ човек получава инсулт всеки 40 секунди.

Дoкато болестите на сърцето остават сериозен здравен проблем, скорошни доказателства подсказват, че марихуаната може да подобри изхода от атеросклероза - основен рисков фактор за инсулт - както и мозъчни увреждания причинени от самия инсулт.

Как може канабисът да помогне?

Ендоканабиноидната система - направена от канабиноиди и рецептори естествено намиращи се в тялото, е отговоррна за широк спектър от биологични функции свързани с инсулта. Специфично, ендоканабиноидната система е открита да регулира възпаленията, оцеляването на мозъчните клетки и притока на кръв.

Тетрахидроканабинол (ТХК) и Канабинол (КБД) - двата най-често срещани канабиноида в растението коноп - са познати да намалят възпаленията, действайки върху канабиноидните рецептори в имунните клетки. Канабиноидните рецептори се намират почти в цялото тяло, включително в имунни клетки в мозъка (астроцити и микроглия).

Още повече, скорошни изследвания показват, че канабиноидните рецептори са свръх изразени от невроните и имунните клетки в мозъка при възпаления причинени от инсулт. Това откритие води учените директно да изследват използването на канабиноиди в лечението на симптоми на инсулт.

В изследване публикувано през 2012 година, учени открили, че администрирайки JWH-133 - синтетичен канабиноид, които въздейства на CBD2 рецептори, може да намалят общите мозъчни увреждания и неврологични разстройства. Докато JWH-133 е даван 10 минути след инсулт в изследването, други проучвания показват, че канабиноидите са все още ефективни дори 3 часа след инсулта.

Освен намалянето на възпаленията, канабиноидите също се смята, че намалят мозъчните увреждания, като увеличават шанса за оцеляване на невроните.

Интересното е, че изследванията показват, че нивата на анандамит и 2-AG - канабиноиди създадени естествено в тялото - се натрупват експоненциално в областите на мозъка, засегнати от инсулт. Тези открития, подсказват, че ендоканабиноидната система (може да) е част от натуралната защитна система срещу инсулта.

Канабиноидните изследвния подкрепят медицинската употребата на канабис за лечение на атеросклероза, която е една от най-честите причини за инсулт и други сърдечни заболявания. 

Изследванията показват, че ТХК и КБД могат да предпазят кръвоносните съдове от увреждане причинено от множество фактори, включително високо-глюкозна диета.

Какво значи това за нашето здраве?

Докато има силни доказателства за ефективността на канабиноидите - специално тези, които въздеистват на CB2 рецепторите - в намалянето на мозъчните и моторни увреждания причинени от инсулт, официални изследвания все още не са проведени върху хора.

Въпреки това, експерти ясно обявяват своята позиция върху тези отркития в медицината: "Доказателства от животински модели и ин-витро изследвания показва глобална защитна роля на канабиноидните рецептори агонисти в исхемичния инсулт. Както синтетичните канабиноиди и ендоканабиноидите представят много обещаващи терапевтични съставки".

Такива обещания са довели някои доктори да препоръчат ежедневна доза канабис като алтернативна на традиционните противовъзпалителни средства като аспирин. Според бившия сърдечен хирург д-р Дейвид Алън, позитивни доказателства от изследвания с животни дават достатъчно подкрепа, за да се помисли над употребата на канабис с медицински цели.

Добавка: Пушенето е далеч от единствения начин за употреба на канабис. За повече информация прочетете: Начини за употреба на канабис