Докато вярването, че употребата на канабис води до шизофрения, бавно изчезва, повечето все още вярват, че временната психоза е един от големите странични ефекти на марихуаната. Сега, група учени от Imperial College London казват, че е време старите вярвания базирани на страх и невежество да се преосмислят

Тяхното проучване, публикувано онлайн във вестникът по Психофармакология, оценява ефектите на пет психоактивни наркотика и открива, че всеки един наркотик и марихуаната, имат много малка вероятност да предизвикат симптоми на психоза. Бе открито, че канабисът има 6% възможност да подръжава на психозата, а халюцигенните гъби имат най-висока възможност с почти 13%.

 

Как може науката да е грешала през всичкото това време? Просто начинът, по който са направени изследванията има една единствена гледна точка - тази да продава алкохол и цигари. Едно обяснение става ясно при определението на психоза, което е лесно да се разбере погрешно. По време на провеждане на проучването, изследователите разпитали почти 60 експерта по психичното здраве и използвали най-честите симптоми като база за резултатите им.

 

Проучването, също така включва мненията на хора, които сами употребяват билката, което дава уникална перспектива, която много изследователи въобще не са взели под внимание.

Например, предишните лабораторни проучвания може да са включвали дози, които са по-високи от тези употребявани в реални условия, обясняват учените. Редовните потребители също представят хора, които реагират по-позитивно на вещества и могат да станат по-толерантни към техните ефекти с времето.

 

Интересното е, че проучването също така е открило, че алкохолът има 46% възможност да предизвика симптоми на мания - заемайки първо място в категорията. Това изглежда отбелязва още един недостатък в това как ние характеризираме дрогата базирана на нейният нелегален статус. "Докато амфетаминът е установен моделен наркотик на манията, алкохолът не е, и все пак той произвежда симптоми с ексклузивно висок симптомен клъстер"  пишат авторите.

 

Легални или нелегални, изследователите вярват, че доказателствата открити при проучването ще подпомогнат "обмисляне на моделите на наркотици за психоза и други психични нередности" и се надяват на по-дълбоко проучване в бъдеще.

Материалът е публикуван с предна дата на 19.06.2013. Изследването е проведено в центъра по Невропсихофармакология на Imperial College London и е финансирано от Съвета за Медицински Изследвания (Великобритания).