Не е тайна, че канабисът може да се отрази на паметта на човек. В днешното общество, стереотипният потребител често се възприема като човек, разсеян по натура, който често забравя.

Какво казва науката обаче по този въпрос, и има ли някаква истина зад това популярно убеждение?

Ефектите върху паметта

Изследванията показват, че тетрахидроканабинол (ТХК), основното психоактивно вещество в канабиса, е известно, че разстройва почти всички аспекти на паметта. Но, има едно изключение, все пак. ТХК не влияе особено на съществуващите вече спомени.

Най-очевидният ефект от ТХК е нарушаването на краткосрочната памет. Това означава, че ще бъде по-трудно да се формират нови спомени при някой, който е под влиянието на билката, което е причината да бъде толкова трудно за някои да учат или приемат нова информация след употреба на канабис. Съществуват изключения разбира се - при хора, които са развили или имат по природа резистентност към тези ефекти. ТХК също възпрепятства консолидирането на краткосрочните спомени в дългосрочни. Това прави трудна задачата да си спомни човек какво се е случило докато е бил под влиянието - дори и след като ефектите отминат.

ТХК не уврежда способността да се възпроизвеждат съществуващите спомени. Така, потребителите на билката ще бъдат в състояние да си спомнят неща като името си и мястото където живеят без значение какво количество са приели. По подобен начин, употребата на канабис не води до загуба на памет или деменция, това показват изследванията.

В действителност, експертите смятат, че ендоканабиноидната система на организма - биологична система, съставена от естествено срещащи се, канабис-подобни съединения – действа като регулатор на сформирането на спомени. По-конкретно, тя изглежда функционира като филтър, предотвратявайки мозъка от претоварване с неподходящи или ненужни спомени.

Дозиране, толерантност и дълготрайна употреба

Ефектите на ТХК върху паметта изглежда зависят от дозата - по-големи дози водят до по-тежки последици. Но, проучванията показват също, че редовните потребители развиват толеранс към негативните ефекти от канабиса, свързани с паметта.

Други проучвания намекват, че канабидиол (КБД) може да противодейства на ефектите на ТХК. Въпреки това, съществуват не достатъчно изследвания, за да се каже със сигурност дали това е така.

Но фактът, че ТХК нарушава паметта е причина за безпокойство при мнозина, особено в случаите на хронична употреба. Проучванията обаче  установяват, че нарушенията на паметта са по-малко забележими, или понякога отсъстват, при редовните потребители.

Нещо повече, нарушената памет не е постоянна. Други проучвания показват, че функцията на паметта и при дългосрочните потребители се връща към нормалното, след като употребата на канабис е спряна.

Забравяйки лоши спомени

Докато нарушенията в паметта се считат за недостатък от повечето потребители на канабис, ТХК може да помогне на някои хора да забравят лошите спомени, по този начин освобождавайки ги от неприятни мисли.

Всъщност, изследванията показват, че ендоканабиноидната система е пряко ангажирана с премахването на негативните спомени. Предполага се, че ТХК улеснява този процес.

Като резултат, канабиноидът ТХК се смята да има обещаващ потенциал в лечението на тревожни разстройства, такива като пост-травматичен стрес (PTSD). Експертите смятат, че канабиса може да помогне на пациенти с посттравматично стресово разстройство да се справят с травматичните спомени чрез подобряване на способността им да забравят за тях.