Британският гигант „Империал Брандс” – тютюневата компания зад марки като Davidoff – ще инвестира над 93 млн. долара в канадската фирма за производство на продукти от канабис Ауксли.

Така английската компания ще държи близо 20% от дяловете на базираната в Ванкувър фирма. Двете организаци са подписали и сделка за взаимно партньорство в областта на изследването и раззвитието на растящия отрасъл.

Като част от сделката компанията за канабис получава достъп до всички технологии на Империал Брандс, свързани с изпарители, както и свързаната с тях интелектуална собственост.

Ауксли също се превръща и в ексклузивен партньор на британската тютюнева компания за всичко инициативи, свързани с коноп.

Сделката би трябвало да е финализирана до третото тримесечие на 2019 г. Тя продължава тенденцията на тютюневите компании все повече да се ориентират към растящата индустрия на конопа.

Според анализатори-експерти от сектора, е съвсем възможно, ако тенденцията за легализирането и декриминализирането на марихуаната продължи, големите играчи на пазара с цигари да се преориентират към продажба на тютюневи изделия комбинирани с канабис.

Прогнозите са, че това може да се случи най-късно до 10 години, а самият факт, че за това дори се говори буквално отваря нова страница в модерната история на канабисовото растение, което е стигма за правителствата от десетилетия насам.