Акупунктурата е позната на човечеството от хиляди години насам, както и употребата на канабис. Но досега, тези две познания не са имали нищо общо, докато една група студенти в Китай не отркива нещо уникално.

 
Откритията са публикувани в мрежата от Националния Институт по Здравеопазване. Те показват как електро-акупунктурата - електрифицирана версия на традиционната акупунктура, използвана за третиране на болка - работи като увеличава дейността на естествените болкоуспокойтелни в тялото наречени канабиноиди.
 
Обяснявайки мисловния процес зад тяхното изследване, авторите наблягат на вече доказаните свойства на канабиноидите - група молекули намерена в растението канабис и всички животни (включително хората) - и тяхната способност да се борят с болката като действат върху специфични рецептори разположени по цялото тяло.
 
"Предишни изследвания показват, че канабиноидните рецептори CB1 са свързани с облекчаването на болка." 
 
Но изследователите отбелязват, че те не са първите, които откриват, че акупунктурата увеличава нивото на канабиноиди в тялото:
 
"Според последните репорти от Американския Журнал по Естествена Невронаука, акупунктурата кара тялото да освобождава естествени болкоуспокояващи."
 
Но те са първите, които обясняват защо това става. Използвайки модели с плъхове и артритни болки, изследователите намерили, че редовната терапия с електро-акупунктура води до увеличение на канабиноидните рецептори в част от мозъка, наречена стриатум.
 
И тук вече нещата стават сложни, защото стриатума е пълен с допаминови клетки. Предишни изследвания показват, че канабиса увеличава нивото на допамин и това се потвърждава и от сегашното изследване. Изследователите намерили, че електро-акупунктурата също води до увеличаване на допаминовите рецептори. Но дали допамина играе роля в успокояването на болката, тепърва трябва да се разбере.
 
В заключение, плъховете изпитвали по-малко болка след като получили акупунктура - лечение, което е признато от Световната Здравна Организация, за над 40 заболявания. 
 
След като канабиноидите помагат със справянето с болката, то май е време Световната Здравна Организация да признае канабиса като лечение.
 
Изследването е проведено от изследователи от Шангхайския Жиао Тонг Университет и е спонсорирано от Основната Национална Програма за Научни Изследвания в Китай, Националната Природонаучна Фондация.