В четвъртък активисти отпразнуваха голяма победа за декриминализацията на медицинската марихуана във Флорида.

Организацията "Обединени за Грижи" обявиха, че са събрали над 100,000 подписа за един месец, което е повече от достатъчно за да се задейства първа стъпка за влизане в дебата за законите през 2014 година.

"Жителите на Флорида заслужават правото да използват медицински коноп ако тяхния доктор прецени" казва Бен Полара. "Време е за нас да направим, каквото нашите депутати трябваше да сторят - да дадем достъп на тези в нужда."

През Законодателната Сесия 2012-2013, закон легализиращ медициснкия канабис дори не стигна до ушите на законодателите, докато забрана на бонгове незнайно как успя.

Въпреки всичко има още доста път да се извърви. Групата все още се нуждае от 583,149 доказани подписа от гласоподаватели, до 1 Февруари, за да стигне до изборите през Ноември 2014.

След това ще трябва 60% от гласоподавателите да удобрят предложението, за да стане конституционно право.

Скорошна анкета показа очаквани резултати - 70% от жителите на щата Флорида подкрепят легализацията на медицинска марихуана.

"Това не е Чийч и Чонг", казва Джон Морган от "Обединени за Грижи", който има членове на своето семейство, които се нуждаят от лекарството. "Това е за хора, които страдат от множествена склероза, рак и т.н. За мен, баща ми и брат ми тревата не е музика и яки светлини, тя е мир и липса на болка."

Предложението на "Убединени за Грижи" представлява силно контролиран достъп до билката чрез рецепти. За разлика от други щати, в тяхното предложение не се допуска отглеждане в домашни условия.