Въпреки различните пречки и бариери, малка група канадски лекари започват да гледат на конопа като легитимна медицина. Според нова програма, стартираща следващия месец, лекарите скоро ще се превърнат в "пазачите на портата" при предписването на канабис за лечение. Хората ще могат да закупуват необходимата им билка с рецепта от доктора, а не както е било до сега - чрез "Health Canada".

Въпреки надзора над доставките на медицински канабис, Health Canada поддържа позицията, че канабиса все още не е оторизиран и че не са проведени достатъчно изследвания свързани с него. Провинциалните лекарски колегии изразяват подобни опасения и предупреждават, че ще следят със зорко око медиците, които изписват този тип лекарство.

Д-р Хуго Франческути от Канадксата медицинска асоциация добавя, че лекарите, които решат да препоръчат медицински канабис, ще бъдат отблизо следени в случай, че нещо се обръка.

Ефективно и безопасно
Покрай всички тези пречки се промъква факт, който може би ще ви изненада - 7 процента от лекарите в Канада са давали препоръки за канабис в миналото - около 5000 от 75-те хиляди лекари в национален мащаб.

Д-р Дъг Смит, специалист по рехабилитация в  Ню Брънзуик, Канада е един от тези доктори, изписвали канабис на стотици пациенти през последните няколко години. Първоначално скептик, д-р Смит казва, че е бил убеден от опита на пациентите си. "Бях изумен от факта колко ефективна и безопасна е билката за лечение на много хронични заболявания, пред които лекари кършат ръце с безсилие, като фибромиалгия и нараняване на гръбначния мозък."

Обезболяващите убиват!
Пациентите обикновено се обръщат към медицински коноп за лечение на широк спектър от заболявания, вариращи между артрит и множествена склероза, хронична болка и рак. Въпреки липсата на клинични данни за нейната безопасност, д-р Смит отбелязва много факти относно медицинския канабис - на първо място, че не може да те убие.

"Това е прекрасен начин за справяне с болката, не може да става въпрос за смърт или други странични ефекти" добавя д-р Смит.

От друга страна, броят на загиналите от традиционните наркотични болкоуспокояващи продължава да се покачва. Докладите посочват двойно нарастване на смъртността от използването на опиоиди в Онтарио между 2007 и 2012 година.

Канадският център за злоупотреба с наркотични вещества също публикува доклад миналата година, отбелязвайки нарастването на предписването на лекарства като "криза".

Пациентите биха могли да спечелят
И все пак, канадците трудно намират лекар, който да прецени необходимостта от такова лечение, поради липсата на подкрепа при изписването на медицински канабис.

Д-р Арнолд Шойчет е медицински директор на "Ресурсен център - канабис за медицински цели" (MCRCI), която е една от малкото клиники в Канада, специализирани в медицински канабис. От 2011 г. насам MCRCI е помогнала на повече от 2 000 пациенти да получат разрешение за лечение с канабис.

Докторът споделя, че до преди няколко години той също е бил скептик относно медицинските качества и стойности на канабиса. Лекарят, който сега е на 70 години, твърди че е станал свидетел на положителните ефекти от собствения си опит и е готов да се изправи срещу контрола, наложен от връстниците си, за да се осигури достъп на нуждаещите се пациенти.

"Мнозинството от хората може би не използват канабиса за медицински цели" обяснява д-р Шойчет. "Но, не трябва да се пречи на тези, които се лекуват и бележат напредък, това трябва да бъде приоритет!"