В Университетът в Харвард е проведено изследване което показва, че няма връзка между употребата на канабис и шизофренията.

Докато все още широко се дискутира потенциалът канабиса да причинява шизофрения, изследователи от медицинския факултет на Харвард казват, че "не намерихме доказателство, в какъвто и да е вид, което подкрепя теорията, че употребата на канабис причинява психоза."

Научният доклад е публикуван миналата седмица в журнала по изследвания свързани с шизофренията. В него се обяснява ролята на генетични фактори в шизофренията и как обособената употреба на канабис не увеличава риска от развитие на заболяването.

"Ние достигнахме до извода, че канабисът не причинява сам по себе си психоза. В генетично предразположени индивиди, растението може да промени първите стадии на заболяването, тежестта и развитието, но няма информация, която да подкрепя тезата, че канабисът причинява психоза."

Екипът воден от Лин ДеЛиси, професор по психиатрия в медицинския факултет на Харвард, сравнява фамилната история на 108 пациенти страдащи от шизофрения и 171 здрави доброволци, за да определи дали канабисът е фактор в развитието на заболяването.

Те са открили, че наличието на човек болен от шизофрения в семейството увеличава риска от развитие на болестта, без значение дали индивида употребява канабис или не.

Интересна част от изследването е, че според изследователите, различните сортове канабис имат различна роля в развитието на болестта.

"Трябва да се внимава с нивото на Тетрахидроканабинол (ТХК), но в същото време, друга съставка открита в растението - Канабидиол (КБД), има медицинска стойност дори в лекуването на шизофрения."

Това изказване е подкрепено от научните среди. ТХК е добре познат с психоактивния си ефект, докато в същото време има много изследвания, които докладват, че КБД може да противодейства на психоактивния ефект на ТХК и да бъде ефективно лечение за шизофренията.

Цялото изследване може да разгледате тук.

Още изследвания по темата:

1. Експерти са категорични: Канабисът не причинява психоза
2. Канабидиола лекува шизофрения