Редовните пушачи на марихуана, не е по-вероятно да развият рак на дробовете, отколкото хора, които не употребяват.

Резултатите от изследването са едни и същи при всички изследвани, които са били част от него. Без значение дали пушачите употребяват веднъж, два пъти или повече всеки ден, от 5 или 20 години. Доктор Li Rita Zhang докладва на годишната среща на Американската Асоциация за Изследване на Рака.

В проучването са включени данни от шест контролирани проучвания, проведени в периода 1999-2012 в САЩ, Канада, Обединеното кралство и Нова Зеландия. Данните представляват 2159 случая на рак на белия дроб и 2985 контролни прегледа. Всички проучвания са били част от Интернационалния Консорциум на Рак на Дробовете (International Lung Cancer Consortium (ILCCO)) - международна група от изследователи на рака на белия дроб, с цел обмен и съпоставяне на данни от текущи и наскоро завършили изследвания от различни географски райони и етноси.

Д-р Zhang от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, извършва два анализа. Първия сравненява всички случаи на рак на белия дроб и всички контролни прегледи, независимо от паралелна или минала употребата на тютюневи изделия. След това, за да се намали объркването от тютюна, тя ограничава анализа на тези, които никога не са пушили тютюн. Тази група е съставена 370 случаи на рак и 1358 контролни прегледа. Моделите са коригирани за възраст, пол, социално-демографските фактори и време на употреба на тютюн. Обичайната употреба на марихуана е дефинирана като един джойнт на ден.

В сравнение с пушачите, които употребяват и двете субстанции (тютюн и канабис), тези които пушат само канабис нямат значително увеличение на риска от рак.

В анализ на употребяващите САМО марихуана, няма значими разлики в някое от сравненията, включително ежедневнота срещу рядката употреба; Броят на джоинтовете пушени на ден; продължителната употреба под 20 години или над 20 години.

Друга литература показва връзка между пушенето на канабис и рак на белия дроб, пулмолог Майкъл Албъртс казва в интервю. Въпреки това, той също споменава: "Конвенционалната мъдрост е, че пушенето на канабис не е толкова опасно, колкото пушенето на цигари."

Разликата в риска е вероятно свързана с химикалите, които се добавят търговските цигари и предварителната обработка на тютюниевите посеви. За разлика от тютюна, за отглеждането и обработката на марихуана не са нужни химикали.

Като обща препоръка, пушенето на каквото и да било, не е добра практика за дихателната система, каза д-р Албъртс, главен медицински директор на Mofit Cancer Center, Тампа Флорида. Но за пациенти, които използват медицинска марихуана, ползите надвишават рисковете.

"Можете да си го представите като подобно на компютърна томография. Облъчването не е добро, но сканирането е нещо полезно и рискът е малък. Ако канабисът е посочен като лекарство и има литература, която подкрепя употребата за даденото заболяване, се претеглят малкото вреди и многото ползи, които пушенето на канабис може да доведе и човек сам преценя за себе си."