Канабисът може да предотвратява заболявания в бъдещите поколения, открива изследване, което показва как съставките в билката имат значителен принос в модификацията на генната активност.

Учени от факултета по медицина в Южна Каролина са проследили как специфична група от микроРНK (група, която сигнализира за метаморфозата) реагира на съставката Тетрахидроканабинол (ТХК).

Това откритие е от голямо значение, защото микроРНК е допринасящ фактор в регулирането на гените и много учени смятат, че точно този сектор е отговорен за причиняването на широк спектър инвалидизиращи заболявания.

След изследването на 610 различни микроРНК, главните доктори в изследването са открили, че 13 реагират значително с ТХК, като един от тях - "мир-690", има възможност да предостави начин за напреднало лечение, както на възпалителни заболявания така и на рак.

"Докато нашето изследване идентифицира ефекта на канабиса като молекулярен механизъм за промяна на гените, откритото от нас микроРНК може да служи като важна молекулярна цел за манипулация на клетки, получени в следтвие на раково или възпалително заболяване", казва д-р Митци Нагаркати.

Интересно е, че скорошни изследвания проведени в Италия също са довели до откриването на доказателства, които показват, че канабиноидите, специфично канабидиол (КБД), канабигерол (КБГ) и канабидиварин (КБДР), могат да обърнат негативната генна активност свързана с кожни ракови заболявания.

Италианските учени са заключили, че спектъра на потенциала на канабиса, като генен модификатор, не е ограничен само в кожните заболявания и може да бъде използван за промяна в генетичния код създаващ заболявания като множествена склероза и други видове рак.