Бременните жени в Ямайка използват канабис редовно, за да се справят с гаденето, стреса и депресията, често под формата на чай или тоник.

Към края на 1960-те, завършилият студент Мелъни Дрехер е избрана от нейните професори да извърши етнографично изследване на употребата на канабис в Ямайка и да наблюдава и документира употребата и последствията сред бременни жени.

Дрехер изследвала 24 ямайски пеленачета изложени на растението канабис преди раждането им и 20 бебета, чийто майки не са употребявали канабис. Нейната работа еволюирала в книгата "Жени и Канабис: Лекарство, Наука и Социология", част от която е включена в нейните научни разработки.

Повечето Южно Американски изследвания показват, че употребата на канабис може да причини вродени дефекти и проблеми в развитието. Но, тези изследвания НЕ изолират употребата на канабис, а я комбинират с други субстанции като алкохол и тютюн, както и метамфетамин и хероин.

В Ямайка, Дрехер открила култура, която проповядвала употребата на "ганджа" по религиозни причини. За да определи влиянието на билката върху бременността, Дрехер създала доклади използващи скалата на Бразелтон - високо призната неонатална система за определяне на поведението.

Профилът, създаден чрез използването на тази скала идентифицира силите на бебето, адаптивните му реакции и възможните слаби места. Изследователите продължили да наблюдават децата докато те навършили 5 годишна възраст, а резултатите не показали някакъв негативен ефект върху децата, което е обратното на това, което са очаквали от института.

Доста хора не харесали тези резултати, специално спонсорите - националния институт по наркомания. Те спрели финансирането и отказали да публикуват резултатите от докладите. Явно тези резултати не са изгодни за някой...

"Хората бяха заинтересовани," казва Дрехер, "но беше ясно, че Националния Институт не се интересуваше от изследване, което даваше негативни резултати. На мен ми беше наредено да не препращам изследването. И така ние пропуснахме възможността да изследваме децата в тяхното късно детство и тийнейджърство."

Сега декан в Университета Ръш с дипломи за медицинска сестра, антропология и философия, както и докторска степен по антропология от Университета на Колумбия, Дрехер не се е занимавала с канабис от както си е тръгнала от Ямайка, но въпреки това подкрепя употребата на канабис за медицински цели.

Дрехер смята, че Рафаел Мешулам (роден в София), първия човек, който е изолирал Тетрахидроканабинол (ТХК), трябва да получи наградата Пулицър. Тя също разбира, че професионалните медици ги е срам да направят нещо, което може да нарани техния престиж в професионалната им сфера, въпреки доказаните свойства на канабиса.

Заключението на изследването въобще не се харесва на неговите държавни спонсори, просто защото им показва, че те стоят зад един огромен балон пълен с лъжи, който е на път да се спука:

"Въпреки нелегалността си, употребата на канабис е широкоразпространена. Той се пуши за доста по-дълги периоди и доста по-често, от колкото в САЩ. Но въпреки всичко, употребата на канабис няма негативен ефект върху обществото и няма психологически последици върху него."