По неофициални данни около 30-40% от учениците в гимназия са пробвали канабис поне веднъж през последната една година, а около 10-15% употребяват поне веднъж седмично. Предвид факта, че конопа е забранена субстанция - тези факти са алармиращи!

Въпреки многобройните ползи, които могат да се извлекат от растението коноп, широката употреба от непълнолетни лица не е едно от тях. Защо обаче след алкохола и цигарите именно „тревата“ се нарежда на челна позиция измежду предпочитаните субстанции сред младите. „Марихуаната“, както обичат да я наричат опасени родители, медии и политици е едно изкуствено създадено понятие, което има основен принос за това забраната да е неефективна и в редица случаи да издига бариери между деца и родители.

Колкото и вредна да я изкарват всички нейни противници, тя НЕ Е по-опасна нито от алкохола, нито от цигарите, а децата, които я употребяват знаят много добре това. Тези родители, станали жертва на водената с десетилетия „война срещу наркотиците“ и по-специално срещу конопа, които усърдно сплашват децата си с фалшифицирани факти губят връзката с тях, следвайки този остарял модел на възпитание. Родителите, които не информират правилно децата си относно тези важни въпроси свързани със субстанциите, които приемат - на практика губят тяхното доверие.

Във времето, в което живеем е почти невъзможно човек да остане неинформиран, реалност която изглеждаше коренно различно дори преди 10-15 години. Всеки един тийнейджър знае как да използва компютър и още повече как да се рови из интернет, а там информацията, която циркулира се дели на две. От една страна тя е нефактолигична, поддържаща забраната въз основа на неоснователни заключения, които многократно са оспорени с изследвания от Университети като Харвард и други (че убива мозъчни клетки, че причинява рак, психоза, шизофрения и т.н.), а много родители използват тази погрешна информация, за да убедят своите наследници, че не бива да употребяват подобни неща.

Другата разновидност на циркулиращата информация е базирана на реални истории на хора, на които конопената билка е помогнала, на променящите се и либерализиращи закони относно растението и истинската причина то да е забранено, а ако все още има хора, които не са разбрали нека уточним още веднъж: тютюневите, алкохолни, фармацевтични и други налазили света с алчните си пипала индустрии, които всяка година взимат милиони жертви по света, защото те в действителност са по-вредни, ще изгубят огромна част от своите печалби. И тези родители, които свободно разрешават на децата си да пушат и да пият, а им забраняват при всички положения да употребяват наркотик, какъвто смятат, че е канабиса, е редно да се обясни, че те съвсем не са в час.

Забранено или не, младите все намират с какво да се „наджаскат“, защото липсва реален контрол върху субстанциите. За пример нека погледнем ситуацията в Канада. Там, употребата на алкохол от непълнолетни на практика е несъществуваща. Алкохол се продава само в магазините, а те няма как да продават на непълнолетни лица. Същевременно, бизнесът с канабис, за който няма официален пазар, разцъфтява при това предимно сред по-младите. В Канада се случи нещо изключително показателно, но за много хора то е необяснимо.

Това, че една субстанция е забранена, не я прави по-недостъпна от други! В един момент, употребяващите канабис канадци се отличиха с това, че за много от тях билката се оказа необходима във вид на лекарство и когато правителството се намеси и коноп започна да се разпространява не от дилъри, а от лицензирани диспансери изведнъж канабисът стана по-недостъпен за рекреативна употреба и по-лесно достъпен за медицинска, каквото би било редно да бъде и най-разпространеното му предназначение.

Напоследък се говори изключително много за приложението на конопа в педиатрията, Израел са водещи в това отношение. Все още липсват достатъчно изследвания, но множество семейства споделят чудотворни истории за това как непсихоактивен сорт на канабиса под формата на екстракт спира пристъпите на деца им, които са с тежка форма на епилепсия и други тежки заболявания свързани с неконтролируеми конвулсии. Деца, прохождат и „съживяват“ съзнанията си следствие на ефектите от билката!

В крайна сметка, конопената билка има хиляди различни сорта, всеки един различен със своето въздействие, някои са леки, други умопомрачително тежки. Ако сте родител и един ден вашето дете поиска да пробва по-добре е да знае истината и е добре да дойде от вас, а тя е, че на улицата всичко се продава. Липсата на регулация остава широко отворена вратата за престъпния свят, за който мишена са именно най-уязвимите – децата ни!