В последните месеци една група борсови компании се следи с особен интерес от инвеститорите, а именно производителите на канабис и продуктите от него.

Най-големите компании, които произвеждат марихуана, са Canopy Growth с капитал от 16 млрд. долара, Tilray със 7,5 млрд. долара, Cronos с 4 млрд. долара, Aurora със 7 млрд. долара, Constellation Brand с 31 млрд. долара и CWPharma, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток". 

Интересът към канабиса тръгва след легализирането му без рецепта в Канада и САЩ. Това привлича голям инвеститорски интерес и води до растеж на акциите.

Компаниите от сектора се развиват добре, имат и доста разходи, като нито една от тях не е на печалба, каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Основната цел е разширяването на капацитета за производство.

От легализирането насам производственото и продажбите на марихуана бележат голям скок, като при Canopy Growth има над 200% ръст. Пречка пред растежа е регулацията.

Експертът поясни, че канабисът за медицински цели в момента е най-доходоносен, но употребата за развлекателни цели започва да се увеличава. Той предположи, че пълната легализация на марихуаната в САЩ може би ще се случи скоро.

„Оптимистичните спекулации са, че компаниите, които оперират в сектора, и самият сектор ще започнат да се конкурират с тютюневия и алкохолния сектор“, смята той.