Повечето хора смятат, че ако декриминализираме толкова "опасните" наркотични вещества, употребата им ще се изстреля в небето. Разбира се, въображението на тези хора е доста развинтено.

Днес имаме реален световен пример как сметките на тези "загрижени" хора, загубени в страхът си, са грешни. Ефектите от пълната декриминализация са следните: край на насилствената и скъпа война срещу наркотиците и заместването и със система за лечение на хора с проблеми и пристрастени.

Преди 10 години, Португалия декриминализира всички наркотични вещества. Едно десетилетие след това употребата на наркотици в страната е паднала на половина.

Здравни експерти в Португалия, казват че решението на държавата да декриминализира употребата на субстанции и да третира наркозависимите като пациенти, вместо да ги вкарва в затвора е проработило напълно.

"Няма съмнение, че феноменът на пристрастяването е намалял главоломно в Португалия", казва Жоао Гулао, Президент на Института по Наркотици и Наркозависимост на пресконференция, която отбелязва 10 годишнината от приемането на закона.

Броят на наркозависими считани за "проблемни" - хора, които постоянно употребяват "тежки" наркотици - е паднал с 50% от началото на 1990, когато броят им е бил около 100,000 души, казва Гулао.

Други фактори също играят важна роля, отбелязва доктор Гулао.

"Това развитие на проблема неможе да бъде единствено отнесено към декриминализацията, но и до вливането на лечения, политика за намаляне на риска и информиране на хората."

Много от иновативните терапии и процедури нямаше да бъдат създадени, ако с наркозависимите бяха продължили да се отнасят като с крадци, убиици, изнасилвачи (реални заплахи за обществото). Вместо това за тях се грижат медицински експерти и психолози. В момента 40,000 човека в Португалия са лекувани заради употреба на наркотици.

Още повече, този подход е много по-евтин, много по-хуманен. Вместо да се затворят зад решетките 100,000 "престъпника", Португалците работят да излекуват 40,000 пациента и създават напълно нови начини за справяне с наркозависимостта.

Но разбира се, нищо от гореспоменатото не е възможно, когато се води война срещу хората.

Източник: Списание Форбс