Съставка, част от растението канабис, може да помогне с лекуването на шизофрения, също толкова колкото стандартните антипсихотични лекарства - но с разликата, че причинява доста по-малко странични ефекти, откриха в нов клиничен тест в Германия.

Учените от Универститета в Кьолн, изследвали 39 човека с шизофрения, всички хоспитализирани за психотичен епизод. На 20 от пациентите са дали канабидиол (CBD), субстанция намерена в канабиса известна с облекчаващите и успокоителни ефекти (не става въпрос за THC, главната съставка в растението, която е възможно да влошава шизофренията).  Другите участници са били третирани с амисулприд, антипсихотично лекарство, стандартно използвано в третирането на заболяването.

На края на четири-седмичния тест и двете групи показали значителни подобрения в тяхните шизофренични симптоми. "Резултатите са удивителни", казва Даниеле Пиомели, професор по фармакология в университета на Калифорния Ървин и съавтор на изследването.

"Не само, че канабидиола е толкова ефективен, колкото стандартните антипсихотици, но не причинява типичните странични ефекти, наблюдавани при стандартните лекарства." Те могат да причинят сериозни, понякога постоянни, двигателни разстройства и други странични ефекти като напълняване и двигателни проблеми.

В проучването, тези нежелани реакции са наблюдавани при пациентите, приемащи амисулприд, но не и при пациентите, приемащи канабидиол (CBD).

"Тези вълнуващи констатации следва да предизвикат още повече научни изследвания върху канабиса", казва д-р Джон Кристъл, председател на психиатрия в Йейлския Медицински Университет, който не е бил свързан с проучването. Той отбелязва, че канабидиола, в допълнение, че има по-малко странични ефекти, работи по-добре върху негативните симптоми на шизофренията, които са изключително трудни за лечение, включително: социално оттегляне, притъпяване на удоволствието и липса на мотивация.