Малта

Лекарства базирани на растението коноп са разрешени за употреба от пациенти страдащи от множествена склероза.

Новият закон разрешава на личнитерекламалекари да предписват канабис на свойте пациенти. Пациентите ще имат достъп до различни форми на екстракти извлечени от растението, след като получат своята карта от министерството на здравеопазването.

Италия

Медицинската употреба на канабис е легализирана от 2013 година насам, но здравната каса в Италия не покрива лечението. 

Поради високата цена на вноса на растението от Холандия, Италианската армия култивира билката от 2015 година насам. 

Испания

Растението канабис е достъпно за медицинска и рекреативна употреба от пълнолетни лица чрез регистрация в канабис клубове, които съществуват в цялата страна.

Португалия

Лекарства базирани на конопа са разрешени за употреба от 2012 година насам. Притежанието на канабис е декриминализирано.

Гърция

През юни 2017 година гръцкия премиер обяви, че докторите в страната скоро ще могат да изписват канабис за лечение на своите пациенти. Очаква се детайлите относно култивацията и дистрибуцията да бъдат уточнени в най-кратък срок.

Кипър

През януари 2017 година, кипърския министър на здравеопазването разреши употребата на канабис за лечение на раково болни пациенти.

Хърватия

Продукти базирани на канабиса, включително такива съдържащи ТХК, са достъпни с рецепта от лекар от 2015 година насам. Притежанието на канабис за лична употреба е декриминализирано от 2013 година насам.

Румъния

Според закон 339/2005, култивацията на канабис за медициснки, научни и индустриални цели е разрешена.

Словения

Лекарства базирани на конопа са разрешени за употреба (Marinol).

Австрия

Лекарства, базирани на конопа (Marinol и Sativex), са достъпни за употреба с предписание от лекар.

Франция

Лекарство базирано на канабиса (Sativex) е разрешено за продажба от 2013 година насам. От 2019-та, докторите ще могат да предписват коноп с ниско съдържание на ТХК за третирането на набор от заболявания

Чехия

Растението канабис е достъпно за пациенти с рецепта. Месечния лимит е 30 грама. Непоносими болки или пристъпи, проблеми при пациенти с тежко увреждане на гръбначния стълб, рак или склероза - в Чешката република все повече се третират с канабис.

Белгия

През 2016 година продажбата на лекарство базирано на конопа (Sativex) е разрешена в Белгия. Лекарството може да бъде закупено при наличие на рецепта от доктор.

Германия

Употребата на канабис за медицински цели е легална от март 2017 година насам.

Полша

През 2012 година полските власти разрешават употребата на канабис за медицински цели (Bediol и Bedrocan). Канабисът се внася от Холандия за пациенти. През 2017 година Πoлшa cтaнa пopeднaтa дъpжaвa, ĸoятo лeгaлизиpa пpoдaжбaтa нa канабис зa мeдицинcĸи цeли.

Холандия

Употребата на канабис за медицински цели е легална от 2003 година насам.

Великобритания

Употребата на лекарства базирани на канабиса (Sativex) е възможна чрез докторско предписание. (2018) "Правенето на канабиса достъпен за медицински цели по лекарско предписание ще бъде от полза за живота на болните пациенти, които понастоящем страдат мълчаливо", пише Джавид в Twitter. "Няма нищо по-тежко от това да видите болките на близките ви, затова взех това решение", допълва той.

Ирландия

През декември 2016 година е приет проектозакон имащ за цел да регулира употребата на канабис за медицински цели. Две годишно момче от Корк е първият Ирландски гражданин, който получава лиценз за употреба на медицински канабис, от както новият закон влезе в ефект.

Дания

Употребата на канабис за медицински цели е все още забранена, но правителството скоро започва пилотна програма. От 1 януари 2018, докторите в страната ще могат да предписват канабис на своите пациенти за лечението на определени заболявания.

Швеция

Употребата на лекарство базирано на канабиса (Sativex) е разрешена от 2011 година насам.

Финландия

Закон разрешаващ употребата на канабис за медицински цели е представен през 2008 година.


Още по темата:
1. Лекарите в Македония вече предписват коноп за лечение
2. Сърбия обмисля да легализира конопа за лечебни цели
3. Турция легализира производството на канабис
4. Къде в Европа канабисът е (почти) легален