Изследване, проведено от учени от Университета в Мичиган, Медицинския факултет на Харвард и Университет в Илинойс са открили обещаващи доказателства, които показват, че канабисът може да третира главните симптоми свързани с пост травнатичен стрес (ПТС).

Публикувано през октомври в Журнала по невробиология, в изследването се обяснява как пътеки в мозъка, част от ендоканабиноидната система, могат да бъдат цел за бъдещи терапии на ПТС.

В изследването изследователите са направили мозъчни снимки/скенер на 14 здрави човека, на които са дали тетрахидроканабинолени хапчета (маринол) или плацебо преди да бъдат изложени на стрес. След 24 часа, хората получили ТХК са показали повишена мозъчна дейност в зоните свързани с преодоляване на стреса.

Това е първото изследване проведено върху хора, но има други изследвания проведени върху животни, които подкрепят ролята на канабиноидите в преодоляването на лоши спомени.

"Заедно, всички тези изследвания показват как предварителната употреба на ТХК модулира невронните пътеки замесени в ПТС."