д-р ДОМ ДАКАЛ: Ако успеем да създадем подходящ материал от остатъци от биомаса, ще бъде чудесно. Ето, това са палмови влакна от Близкия изток. В тази част на света те са в изобилие.

Лен, коноп, палми, юта - според британските учени това са най-подходящи растения, които могат да намерят приложение в автомобилостроенето. Освен за брони, естествените влакна могат да бъдат използвани и за облицовки на врати.

д-р ДОМ ДАКАЛ: Частите трябва да са леки, те трябва да са изградени от лек материал. тогава ще се използва и по-малко енергия за производството им. А това означава, че и отделените въглеродни емисии ще бъдат по-малко.

Списъкът с предимствата на естествените материали e доста дълъг. Едно от основните им качества е, че са много здрави.

д-р ДОМ ДАКАЛ: О, да предимствата на естествените материали са много. Производството им е много по-лесно в сравнение на изработването на стъклени или карбонovи влакна. Ако докоснете стъклено влакно по време на производството му, тогава ще се нараните. При естествените влакна това не може да се случи.

Но британските учени все още не са открили точна и приложима формула за изработване на автомобилни части от естествени влакна. Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени, е абсорбирането на влага. Затруднение, което не спира ентусиазма на екипа от Университета в Портсмyт.

Учените търсят решения и вярват, че в бъдеще автомобилите ще се изработват именно от естествени материали.