Конопът в действителност има безброй много приложения. Освен, че билката се явява лек за множество болести, индустриалните приложения са на практика безкрайни. От производство на гориво до прилагането в строителството, конопът безспорно се явява най-благодатната суровина, която планетата познава.

Поредният интересен начин да се извлече максимума от свойствата на конопа е апликацията в производството на музикални инструменти. Строителното приложение на растението под формата на конопобетон доказа неговите невероятни качества като шумоизолатор и здравина на суровината. Освен, че е лек като материал, той е и много здрав.

Канадският китарен ентусиаст и лютиер Бойд Пелоу, след 20 години поправяне и разработване на акустични и електрически китари, решава да създаде първата в света изработена от коноп китара. Прототипът на „Lowryder“, както я кръщава през 2011 г., е и първия продукт, с който компанията Canadian Hemp Guitars стартира. За да не бъде сам в това си начинание Бойд, заедно с негов близък приятел и музикант Стюарт Бъроуз, започват компанията, която до този момент разполага с още два модела по именно „Soul Shine” и „Northern Lights.“

Това, с което най-много се гордеят иноваторите е новият подход към производството на китари, който облагодетелства и китариста, и планетата. Докато махагона и клена преобладават в китарното производство, конопът се явява нова алтернатива, която в крайна сметка щади преди всичко Природата. Всичко това обаче в никакъв случай не се явява за сметка на оживяващия звук, който инструмента произвежда. Китаристите могат да се радват едновременно на устойчиво поддържане на тона (състейн) както и на естествен шумов супресор. Тонът на китарата е кристално чист, а това прави инструмента идеален за музикални стилове като рок, поп и джаз. Звукът им е пространствен с ефирен и цъфтящ резонанс на куха китара, което осигурява на китаристите звукова гъвкавост от ретро блясък с отличителен дрънчащ привкус до по-модерния хаплив чънк, който китарите произвеждат. А, фактът, че адаптерите, които канадските производители решават да сложат на инструментите си са класическите варианти на Seymour Duncan P-90s допринася още повече за благозвучието им. Разбира се, съществува и вариант за друг адаптер по поръчка на клиента.

За съжаление обаче само телата на китарите са изцяло изработени от коноп. Грифът и главата на инструмента са направени от клен и палисандрово дърво. Общото тегло на всяка една е приблизително 4 кг, което се явява средно по тежест в сравнение с други китари. Самите инструменти не изглеждат по-различно на външен вид, от която и да е друга китара. Единствено когато се заслуша човек би могъл да отбележи нещо по-специфично в звука, който китарата произвежда, но това най-добре биха направили хората с трениран звук.

При всички положения конопената музикална индустрия изглежда тепърва ще се развива. Канадските конопени китари са един добър индикатор, че когато стане въпрос за преференции в производството, на която и да е индустрия, конопът се явява като добра алтернатива на вече съществуващите производствени практики.