Британските лекари ще могат да предписват канабис за медицински нужди, съобщи правителството в четвъртък след преразглеждане, но настоя, че това не е първата стъпка към узаконяване на употребата за удоволствие.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид реши да либерализира законите за обстоятелствата, при които специалисти по медицина могат да дават лекарствен канабис на пациентите.

Това стана след няколко високо специализирани случая, включително случаите на млади хора, страдащи от епилепсия, чието състояние изглежда се подпомага от канабисовото масло

"Правенето на канабиса достъпен за медицински цели по лекарско предписание ще бъде от полза за живота на болните пациенти, които понастоящем страдат мълчаливо", пише Джавид в Twitter. "Няма нищо по-тежко от това да видите болките на близките ви, затова взех това решение", допълва той.

Според новите правила, които ще бъдат въведени по-късно тази година, старшите лекари ще могат да предписват лекарствата на пациенти, за които се счита, че имат изключителна клинична нужда.